Att köttindustrin får ta på sig rollen som både klimatbov och att djuren ibland utsätts för ett enormt lidande är allmänt känt. Men är lösningen på problemet att helt sluta äta kött? Vad skulle konsekvenserna av det bli? Handlar det snarare om att äta rätt sorts kött?
Betande djur i hagmarker är en väldigt viktig faktor för att vi ska kunna hålla landskapet i Sverige öppet. De bidrar även till den biologiska mångfalden, det vill säga en rik variation av arter. Naturbetesmarker kan innehålla upp till 40 olika arter per kvadratmeter, vilket gör dem till en av de mest artrika miljöer vi har i Sverige. Här lever växter, insekter, fjärilar, vilda bin och fåglar i samspel med varandra. En hög artrikedom har dessutom visat sig göra ekosystemen mindre sårbara vilket ökar deras förmåga att klara av plötsliga förändringar i miljön. Det är en viktig faktor för att vi i framtiden ska klara av klimatförändringar med extremare väder. Ofta är naturbetesmarker dåligt lämpade för annan livsmedelsproduktion än bete. Det gör att dessa områden riskerar att helt växa igen om de inte betas av. Idag minskar de här markerna i antal då allt färre djur föds upp på bete. I och med det riskerar vi att förlora viktiga naturvärden knutna till jordbrukslandskapet.
För miljöns skull behöver vi minska på vår köttkonsumtion. Men istället för att helt sluta äta kött bör vi främst välja kött som kommer från betesdjur. Idag utgör det endast en bråkdel av köttkonsumtionen. I Sörmland finns flera producenter som brinner för att ta fram lokalt kött med både djurens bästa och landskapets bevarande i åtanke.