Meny
Tournedos på dovinnanlår, rösti, gulbetor och kryddsmör
Recept för 4 personer
Gäst: Christer Olofsson
Råvara/ Produkt: Dovinnanlår

Gulbetor
Ingredienser, 4 portioner
- 2 gulbetor
- Färsk timjan, oregano, basilika
- Salt och peppar
- 1 tsk Julita rapsolja
Gör så här
- Koka betorna mjuka ca 1 timme
- Tryck av skalet i kallt vatten
- Klyfta betorna
- Riv över lite örter
- Krydda med salt och peppar
- Vänd runt med lite rapsolja
Tournedos
- 600g dovinnanlår
- Salt och peppar
- Smör till stekning
Gör så här
- Dela innanlåret på längden
- Salta och peppra
- Rulla in i plastfilm eller aluminiumfolie som en julgranskaramell
- Stek i ugnen på 120°C till ca 56°C inner temperatur
- Låt vila 10 minuter
- Ta ur folien
- Bryn hårt runt om för vacker yta
- Skär upp 4 tournedosbitar torka av och krydda med salt och peppar på snittytan
RÖSTI
- 4–6 potatisar
- Smör till stekning
- Salt och peppar
Gör så här
- Skala och riv potatisen
- Värm stekpannan låt ”smöret tystna”
- Stek 4 rösti krydda med salt och peppar
Kryddsmör
- 3 msk rumstempererat smör
- 1 kvist basilika
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1 liten kvist rosmarin
- 2 kvistar timjan
- Salt och peppar
Gör så här
- Hacka örterna och vitlöken grovt
- Mosa ihop örterna och smöret tillsammans med vitlöken, smaka av med salt och peppar