Hornuddens trädgård är Sveriges mest hållbara café

Under måndagen utnämndes Hornuddens ekocafé återigen till Årets Hållbara Café av White Guide. En av anledningarna till utmärkelsen är att verksamheten är certifierad på högsta nivån för ekologiskt som går att nå. Med tre KRAV-märken betyder det att minst 90 procent av alla råvaror är ekologiskt certifierade.

- Oerhört stort för oss att få utmärkelsen igen. Att bli bekräftade på detta viset stärker oss i vårt arbete och den uppmärksamhet som det genererar skapar förutsättningar för ett fortsatt hållbart företagande, betonar Karin Sjöstedt, en av delägarna.

- För oss finns det ingen viktigare kategori. Ett besök på Hornudden skall inte bara vara en upplevelse för alla sinnen. Du skall kunna äta och dricka hos oss med gott samvete, tillägger Mats Sjöstedt.

Att bli utnämnd till Sveriges mest hållbara café handlar inte bara om ekologi och certifiering utan även om att skapa en härlig atmosfär och miljö för gästerna. Måltider och fika som är någonting utöver det vanliga. En viktig förutsättning är Hornuddens egna odlingar. Sallad och grönsaker är som regel dagsfärskt och frukt och bär som används i bakverk är från de egna odlingarna.

 – Majoriteten av de grönsaker och frukter som serveras i café och restaurang är från vår egen odling, ofta är det skördat samma dag. Vi har ett otroligt försprång när det gäller råvaror. Det vi skördar skall inte transporteras längre än 50 meter till köket och vi kan därför skörda när mognaden är optimal, berättar Karin Sjöstedt.

Karin och Mats Sjöstedt har odlat ekologiskt på Hornudden sedan 1979 och öppnade caféet och restaurangen 2009. När man byggde lokalerna så var hållbarhet i fokus och lokalerna med sjövärme och flis. Begreppet från jord till fikabord beskriver verksamheten på bäst sätt.

White Guides motivering:
För att med fortsatt bravur skapa en komplett upplevelse för alla sinnen med hållbara fikastunder i hjärtlig miljö, där allt – från jord till fikabord – är ekologiskt.