Eric Seger från Trosa vann guld på matlagnings-OS

23-åringen från Trosa ingår i det juniorkocklandslaget som tog guldmedalj på matlagnings-OS i Tyskland under onsdagen.

Eric Seger, nybliven olympisk juniormästare i matlagning.FOTO: ANNIKA BOHM

– Det känns jätteskönt, det är en ära att få vinna ett OS-guld, det är något man har drömt om länge. Jag har andra stora tävlingsmeriter sedan tidigare, men det här är störst hittils.

– Vi i laget har tränat för det här jättelänge och då är det skönt att få ett kvitto på att man har tränat på rätt saker. Vi har förberett oss i ett och halvt år ungefär.

Hur gick tävlingen till?

– Det var två delar: I den ena lagar man en trerättersmeny till 60 personer och i den andra en buffé till 12 personer. Jag tror framförallt att det var trerättersmenyn som vi vann på. Både för hur vi jobbar och maten vi tillagar.

– Till trerättersmenyn gjorde vi en förrätt med havsöring och lite ostron, gös och blåmusslor. Varmrätten var ren, där vi tillagade rostbiff och leg och hade broccoli, spenat och potatis till. Sedan avslutade vi med päron, färskost och röda vinbär till dessert.

De fem svenskarna som representerade landslaget tävlade mot närmare 20 andra länder under olympiaden.

Om någon annan än domarna får smaka på vinnarmenyn är däremot oklart.

– Inte vad jag vet iallafall. Men det skulle ju vara kul om man kunde fått bjuda på den någon gång.

Eric utbildade sig på restaurangskolan i Nyköping under gymnasieåren. Nu bor han i Stockholm och jobbar på restaurang Volt sedan snart två år tillbaka.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag vill jobba utomlands och lära mig mer om matlagning och andra kulturer. Sedan vill jag nog öppna egen restaurang någon gång, men det ligger längre fram.

 

Källa: http://www.sn.se/nyheter/trosa/1.4477236-eric-seger-fran-trosa-vann-guld-pa-matlagnings-os