Grinda Gårdsglass vinnare av tävlingen Din gård, din möjlighet

den 20 februari 2019
Tävlingen Din gård, din möjlighet är nu avgjord. Grinda Gårdsglass fick både juryns och folkets gillande och tog hem segern bland närmare 100 tävlande med sin välsmakande affärsidé - närproducerad glass tillverkad av mjölk från det egna gårdsmejeriet. Som god två kom bidraget Vackra Värmland, där kravgrisuppfödning har kompletterats med herrgårdsevenemang.

Tävlingen Din gård, din möjlighet lanserades den 21 oktober förra året för att lyfta fram den stora entreprenörsandan på landsbygden och ge lantbruksföretagare möjligheten att visa upp sina affärsidéer publikt. 92 bidrag deltog och 12 470 röstade. I december tog juryns arbete vid med att ta fram fem finalisterna bland de femtio bidragen med flest röster. Juryns bedömning utgick från bidragets affärspotential och hållbarhet. Därefter presenterades finalisterna på tävlingssajten och folket fick sedan avgöra pallplaceringen dem emellan. Grinda gårdsglass tog hem en klar seger med sina 1 810 röster, följt av bidraget Vackra Värmland med 591 röster.

Grinda gårdsglass satsar på att bygga ut

Claes och Magnus Lundblad med familjer var både glada och stolta när de tog emot förstapriset i Din gård, din möjlighet av Margareta Lindahl, Rörelsechef på Landshypotek Bank och en av juryns fyra medlemmar.

- Vår revisor trodde först inte på idén med egen glassproduktion, men jag är glad att vi stod på oss, säger Claes. Ett och ett halvt år efter invigningen kan vi se tillbaka på en framgångsrik start, bättre än vi vågat hoppas på. Verksamheten har faktiskt gått med vinst redan första året. Sommaren innebär självklart högsäsong. Då går glassmaskinen, som producerar en tio-liters sats åt gången, varm från tidig morgon till midnatt och vi kan räkna in 400-500 gäster i caféet per dag. Men vi håller även öppet på helgerna året runt. Idag är vi i snitt två heltidsanställda som arbetar med glassen och på sommaren tar vi in extrapersonal för att möta efterfrågan.

Juryns motivering till finalplatsen löd:

Bröderna Claes och Magnus har dragit nytta av familjegårdens läge mellan två riksvägar. Efter att de tagit över mjölkgården som funnits i familjens ägo sedan generationer har en ny verksamhet med närproducerad glass vuxit fram i familjens regi. Gårdsmejeri och glasscafé bland kossorna i naturlig lantlig miljö har blivit en succé och glassen säljs även i livsmedelsbutiker och lokala gårdsbutiker. Nya produkter är under utveckling och tillsammans med en ny större pastöriseringsmaskin och fler gästplatser finns goda expansionsmöjligheter.

 

Källa: http://www.landshypotek.se/om-landshypotek/Press/nyhetsarkiv/grinda-gardsglass-vinnare-av-tavlingen-din-gard-din-mojlighet/