Full pott för Eskilstuna i mattävling

Lars Skärlund
Lars Skärlund
När den sörmländska regionfinalen i tävlingen Matverk avgjordes tog Eskilstunaföretagare hem de tre pallplatserna.

- Jättekul och något av en revansch för Eskilstuna, säger tävlingsledaren Jonas Hammar från Sörmlands matkluster.

Matverk är en produktutvecklingstävling som arrangeras av Gastronomiska Samtal, en arena för kunskapsutbyte och samarbeten kring svensk gastronomi som initierats av bland andra stjärnkocken Mathias Dahlgren.

När det gäller Sörmlandsprofilering i olika gastronomiska sammanhang har det under åren varit en viss slagsida åt de södra och östra delarna av länet. Men när det under måndagskvällen var dags för den sörmländska regionfinalen i Matverk, och juryn var klar med sitt arbete, visade det sig att Eskilstunaföretagare lade beslag på de tre topplatserna.

— Fantastiskt roligt att det var så många fina bidrag från Eskilstuna. Lite av en revansch från Eskilstunahåll, så det var väldigt kul, säger tävlingsledaren Jonas Hammar, som till vardags arbetar med representation på landshövdingens residens i Nyköping.

Förstaplatsen knep Kvass Bar och råkök med en fermenterad rönnbärssoda.

Kvass Bar och råkök, som nyligen tvingats stänga sin restaurang i Eskilstuna på grund av brandskyddsregler, går tack vare förstaplatsen nu vidare till Matverks riksfinal som avgörs i Nyköping i mars nästa år.

— Det känns väldigt skojigt, säger Victor Sund, en av tre delägare i Kvass Bar och råkök.

Oavsett hur det går med den framtida restaurangverksamheten kommer trion bakom Kvass att fortsätta med dryckesproduktionen.

— Ja det kommer vi att göra och vi hoppas att vi ska kunna hitta en ny lokal också, säger Victor Sund.

Andraplatsen i tävlingen tog Eskilstuna Ölkultur med en öl (lövbrau) gjord på malt från Warbro kvarn och björklöv från Högtorps gård. På tredje plats kom Närsjö gård som i samarbete med Gnesta charkskola tagit fram en lufttorkad och marinerad karré.

— Generellt var det en väldigt hög kvalitet på alla bidrag och när det gäller Kvass Bar och råkök hoppas jag verkligen att de kan hitta en lösning på sitt lokalproblem, säger Jonas Hammar.