Sörmland kammade hem tre medaljer under SM i Mathantverk

Guld i vinäger samt glass och sorbet, silver i stekost! - Så sammanfattas de Sörmländska representanterna efter årets Öppna SM i Mathantverk.

Stolt Mat i Sörmland skickar ett stort grattis till de sörmländska pristagarna i Öppet SM i Mathantverk 2019:

Ättika fruktförädling Ek. För. vann guld i kategorin Vinäger med sin Ciderättika 3 år, med omdömet: "En välkomponerad vinäger med komplexa smaker."

Annas Kök kammade hem två medaljer under tävlingen. Det blev tilldelat ett silver för sin Eldost med motiveringen: "En ost med stor karaktär och lång smak. Konsistensen är mycket bra och sammanhängande. Formen är praktisk och stekegenskaperna goda."
samt
guldmedalj i Glass och Sorbet med en Yoghurtglass Rabarber med motiveringen: "En fräsch, vacker rabarber- och yoghurtglass med bra munkänsla. Fin balanserad smak!"

 

 

 

 

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Årets Öppna SM i Mathantverk anordnades i samband med Eldrimners idé- och kunskapsdagar, Særimner. Særimner, som tidigare anordnats i Jämtland, får i och med Högbo Bruk och Högbo Brukshotell en plats som andas mathantverk och tydligt speglar arrangemangets värderingar.

- Förutom att platsen och lokalerna passar arrangemanget väl så är det Högbo Bruks och det regionala projektet MatVärdens stora engagemang kring mathantverk som gör det till en perfekt plats för tävlingen. Under evenemanget kommer mathantverkare från hela landet kunna nätverka, få ny kunskap och inspireras i en miljö som genomsyras av passion för mathantverk, säger Christina Hedin, projektledare för Særimner.

- MatVärden har tillsammans med Länsstyrelsen i Gävleborgs län under flera år uttryckt en önskan om att tävlingen ska förläggas till Högbo Bruk och arbetat för detta. Att tävlingen nu äntligen kommer till Gävleborgs län är fantastiskt! Det bidrar till att lyfta och utveckla såväl våra lokala mathantverkare som de i vårt grannlän Dalarna. Vi ser även fram emot att få visa upp Högbo Bruk för mathantverkare och entusiaster från hela Norden, säger Linda Elverstig, MatVärden.

Særimner och SM i mathantverk organiseras av Eldrimner, detta år med stöd av Länsstyrelsen i Gävleborgs län, Högbo Bruk, Sandvikens kommun och MatVärden. Seminarierna och tävlingen är öppna för mathantverksföretag från hela Norden. I förra årets tävling deltog 500 bidrag. Bidragen kan tävla i 56 olika klasser indelade i kategorierna mejeri, bageri, charkuteri, jästa drycker, fiskförädling samt bär-, frukt- och grönsaksförädling.