Tournedos på dovinnanlår, rösti, gulbetor och kryddsmör

Gäst: Christer Olofsson

KL 17.00

Råvara/ Produkt

 

Dovinnanlår

 

 

Meny

 

Tournedos på dovinnanlår, rösti, gulbetor och kryddsmör

 

Recept för 4 personer

Gulbetor

2 gulbetor

Färsk timjan, oregano, basilika

Salt och peppar

1 tsk Julita rapsolja

 

Gör så här:

Koka betorna mjuka ca 1 timme

Tryck av skalet i kallt vatten

Klyfta betorna

Riv över lite örter

Krydda med salt och peppar

Vänd runt med lite rapsolja

 

 

 

 

 

Tournedos

600g dovinnanlår

Salt och peppar

Smör till stekning

 

Gör så här:

Dela innanlåret på längden

Salta och peppra

Rulla in i plastfilm eller aluminiumfolie som en julgranskaramell

Stek i ugnen på 120°C till ca 56°C inner temperatur

Låt vila 10 minuter

Ta ur folien

Bryn hårt runt om för vacker yta

Skär upp 4 tournedosbitar torka av och krydda med salt och peppar på snittytan

 

Rösti

4–6 potatisar

Smör till stekning

Salt och peppar

 

Gör så här:

Skala och riv potatisen

Värm stekpannan låt ”smöret tystna”

Stek 4 rösti krydda med salt och peppar

 

Kryddsmör

3 msk rumstempererat smör

1 kvist basilika

1 liten vitlöksklyfta

1 liten kvist rosmarin

2 kvistar timjan

Salt och peppar

 

Gör så här:

Hacka örterna och vitlöken grovt

Mosa ihop örterna och smöret tillsammans med vitlöken, smaka av med salt och peppar