Vild middag på Sörmlandsleden

Åsa Swanberg
Åsa Swanberg
Att servera en fin middag med levande ljus och vit duk mitt i skogen längs en av Sörmlandsledens etapper hör kanske inte till vanligheterna. Men egentligen är det inte så konstigt. Allt som serveras kommer direkt från skogen, med undantag från några få produkter tillver- kade av lokala producenter på råvaror direkt från den sörmländska myllan. Kocken heter Jonas Hammar, och på tallriken ligger vilda smaker

Sörmlands natur, finns det något vackrare? Mellan vägar och gårdar finns böljande kullar, glittrande sjöar, djupa skogar, ringlande bäckar och åar, öppna fält, ilskna bergsknallar, undersköna tjärnar, vackra stränder, gamla gruvor och mörka grottor. Och det bästa av allt är att vem som helst kan ta del av detta i form av hela 100 mil, uppdelat i 62 olika etapper. Varje etapp är mellan 3 och 17 km lång med snitslade stigar, pilar, rastplatser, vindskydd och kojor. Det finns även ett antal kallkällor utmed leden, där man kan fylla på sitt dricksvatten. En guldgruva för den vandringsintresserade. Eller för den som vill göra en dagsutflykt, ha picknick eller bara leta lite god svamp eller vilda örter till middagen. 

Men inget av detta hade blivit verklighet om inte Kurt Kjällgren, medlem i Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Gnesta, fått en lysande idé för 40 år sedan. Eller egentligen var det nästan 55 år sedan han först fick tanken på en låglands- vandringsled tvärs igenom hela Sörmland, över stock och sten, från Solbacka till Kolmården. Men han fick inget gehör för sin idé, den verkade för dyr och Kurt ägnade sig istället själv åt att under många års tid rekognoseringsvandra i nejderna, mil efter mil, tillsammans med vänner från Friluftsfrämjandet. De vandrade, planerade, ritade sträckor på kartor och snitslade med orangea band, för mellan dem grodde tanken på en allmän vandringsled vidare. Samtidigt bearbetade de Friluftsfrämjandet och Distriktsförbundet i Södermanland. Och trägen vinner, för till slut lyckades de få dem intresserade och projektet tog ny fart. Avtal med först motsträviga, sedan välvilliga markägare träffades, och många var de Friluftsfrämjare som var med ute i skogarna och hjälpte till att finna stigar att snitsla. Efter en artikel i Svenska Dagbladet fick Länsstyrelsen i Nyköping och Skogsvårdsstyrelsen upp ögonen för projektet och arbetet fick ännu mer fart. Den första helt klara milen genom Ånhammars marker, med stort stöd av äga- ren von Stockenström, stod klar för invigning den 3 juni 1973. Sedan dess har ytterligare 99 mil vandringsled genom Sörm- land färdigställts, mestadels genom relativt folktomma delar i landskapet. Leden underhålls av Föreningen Sörmlandsleden och 180 frivilligt arbetande hjälper till att upprätthålla en tydlig och säker led för alla de 400 000 personer som besöker leden varje år.

Samling vid etapp 37

Den här dagen samlades vi vid etapp 37 av Sörmlandsleden – Kärrgruvorna i Nävekvarn. Ett gruvområde som var verksamt för 700-800 år sedan. En trerätters middag ska lagas till oss av Jonas Hammar, kocken från Dalarna som hittade såväl jobb som fru i Sörmland och flyttade ner. Efter 10 år som kock på Wreta Gästgiveri, tog Jonas över rollen som kock på Länsstyrelsens residens i Nyköping, samtidigt som han drivet sitt eget cateringföretag Solmyra, håller kurser och tillfälligt ibland hoppar in och hjälper till som kock på andra krogar. 

– På residenset i Nyköping har jag ansvar för allt som bjuds. Luncher, fikastunder och middagar. Ibland blir det stora, annorlunda middagar, som när landets alla landshövdingsekreterare bjöds på lunch vid Stendörren ute i den sörmländska skärgården och jag lagade sju rätter på råvaror från sju olika, sörmländska producenter, berättar Jonas. Det handlar mycket om att visa upp vilken mångfald vi har här i Sörmland för beslutsfattare och politiker. Ett ansvars- fullt och fantastiskt roligt jobb! 

 

Läs hela artikeln i Stolt mat i Sörmlands magasin nr 1 >>