Starka matupplevelser i Trosa

Rocco Gustafsson
Rocco Gustafsson
Trosa är ett av Sörmlands största besöksmål, varje sommar invaderas den lilla staden av turister. I kölvattnet av turistnäringen har det växt fram en stor restaurangnäring i staden och nivån är hög. Trosa har idag tre restauranger och ett café med i White guide.

På restaurang ”Fina fisken” berättar kocken Johan Brunnström att utmärkelsen i White guide är ett gott bevis på att man är bra.

– Det här är andra året vi är med, innan sneglade vi på Bohmans och Stadshotellet och tyckte att vi var minst lika bra. Det sporrade oss och vi vässade oss ytterligare. Vi har en generellt hög nivå på restaurangnäringen i Trosa, det är en viktig del av stadens varumärke, säger Johan.

En stor del av den fisk som de säljer kommer från en lokal fiskare.

– Vi köper upp allt han får – Abborre, gös, flundra, sik och strömming, men det räcker inte på långa vägar. Övrig fisk tar vi från vår leverantör Bergfalk & co, då köper vi främst odlad fisk, berättar Johan.

 

Trosa Stadshotell är en av stadens mest kända restauranger, här har man lagat mat sedan förra sekelskiftet. Verksamheten drivs sedan 1990 av Agneta och Anders Scharp. Trosa stadshotell är kända för sitt vilt på menyn. Anders pangar gärna själv och har inlett ett samarbete med Mälarchark i Eskilstuna där de kommer att förädla de djur som Anders fäller.

– Sörmland har så mycket vilt. Så mycket vildsvin som springer omkring i Sörmland som ingen får ta del av och som ska upp på menyn, det här är glada djur. Vildsvin borde bli Sörmlands köttbulle, och priset på köttet förstår jag inte. Det borde inte vara så dyrt då vi har ett stort överflöd, säger Anders.

Trosa Stadshotell plockar också mycket kött från Wappersta Gård där de köper hela djur.

– Wappersta Gård styckar, och så får vi köttet när vi behöver det. Vi använder hela djuret. Grönt köper vi i den mån det går från gårdar i närområdet. Alla tror att det bara växer ramslök på Gotland, går jag 500 meter härifrån kan jag plocka hur mycket jag vill. Det finns så mycket mat i Sörmland. Det som finns i skogen är en sådan stor tillgång, inte minst det vilda, säger Anders. 

Idag omsätter restaurangen mer än hotellnäringen, för tre år sedan vände det.

– När vi började var vi ett hotell med restaurang, idag är vi en restaurang med hotell, avslutar Anders.

Läs resten av artikeln Stolt mat i Sörmlands magasin nr 1 >>

 

 

Restaurang Fina Fisken, Hamnen, 0156-138 47 - finafisken.com
Bomans Hotell i Trosa, Hamnen, 0156-52500 – bomans.se
Trosa Stadshotell, Västra Långgatan, 0156-170 70 – trosastadshotell.se