Hornudden - mer än tomater

Rocco Gustafsson
Rocco Gustafsson
Hornudden idag är en ekologisk trädgård med gårdsbutik, café och restaurang mellan Strängnäs och Enköping. Hornudden drivs av Karin och Mats Sjöstedt. Gården ligger vackert och som namnet antyder längst ut på en udde, med Mälaren inpå husknuten. 

Det var Karins farfar och farmor, Georg och Anna Karlsson, som köpte Hornudden 1928. Då fanns betande kor, man fiskade och odlade grönsaker. På 1960-talet tog äldste sonen Bernt och hans fru Ebba över gården. Korna försvann och nya odlingsmöjligheter skapades med hjälp av växthus, de odlade tomater och blomplantor. Hornudden var bland de första i Sverige att använda sig av biologisk bekämpning.

Sedan Karin och Mats tog över 1990 har gården genomgått många förvandlingar, vilka vi kan se på ett par flygfoton över gården tagna vid olika tidpunkter. Det är nästan svårt att orientera sig. På platsen för restaurangen, butiken, caféet och den härliga trädgården med bryggor och sittplatser är det bara skog, sly och massor av vass. Man såg inte Mälaren tidigare. Det var 2006 som man stod i valet och kvalet kring hur man skulle utveckla verksamheten.

– Visst vi hade planer, massor med planer, men vi hade inte pengarna som behövdes för att förverkliga allt på en gång, och tur var väl det, säger Karin.

Gården har sakta förvandlats, utvecklats och byggts till under åren.

– Många olika tillfälligheter har gjort att vi hamnat där vi är idag berättar Mats. Vi fick ett erbjudande om att köpa upp ett växthus av några bekanta som skulle lägga ner verksamheten, och några år senare fick jag möjligheten att köpa upp ett stort skolkök till ett förmånligt pris. Den affären ledde till att vi byggde en anläggning som Karin och jag ritade tillsammans med plats för butik, café och restaurang. Det ena leder till det andra, förklarar Mats, man måste bara ha ett öppet sinne och se möjligheterna. 

 

Deras senaste projekt är att bygga upp fyra växthus på gården tillsammans med Skånska Byggvaror som behövde en vacker plats i Sörmland där de kunde visa upp sina växthus. Runt växthusen bygger man upp en inspirerande köksträdgård där gästerna kan gå runt och mysa och få idéer till sitt odlande. Här kommer det att fi nnas olika former av köksträdgårdar med olika inriktningar, både för den som har den lilla odlingsytan och den som har en större tomt. Det märks tydligt att Karin är mycket nöjd över satsningen, växthusen ligger vackert med härlig utsikt över Mälarens vatten. Alla husen är personligt möblerade och vädersäkrade, tillägger Karin, det är nästan mysigare att sitta och fi ka i dem när regnet strilar ner.

Allt på gården odlas enligt KRAV:s regler. Tomater är lite av Hornuddens signum, här fi nns runt trettio olika sorter som alla smakar underbart. Vi frågar Mats om en favorit.

– Det blir svårt, jag har olika favoriter under säsongen. Mängder med örter odlas i växthusen, gurka, paprika, sallat, här fi nns också rabarber och Karin berättar att de är lite extra stolta de över sina gammeldags pelargoner som är ekologiskt odlade. Hornudden jobbar också med att utbilda och upplysa sina gäster och kunder. Utanför sitter stora skyltar om vad ekologi är.

– En kund sa nyligen, ”jag har lärt mig mer idag än under hela mitt liv”, lite med glimten i ögat, men han vara ändå en bra bit över 60. Och ingen blir någonsin fullärd, det är ju härligt, säger Karin.

Läs resten av artikeln här >>

 

 

Hornuddens trädgård, Aspö Hornudden 1, 645 93 Strängnäs, 0152-326 18 – hornudden.net