Från skott till panna på Virå bruk

Rocco Gustafsson
Rocco Gustafsson
Historien går tillbaka till år 1623 då dåva- rande borgmästare Joachim Danckwardt i Nyköping skickade ut några bergsmän för att finna en lämplig plats för ett järnbruk. Valet föll på Viråns hemman. Här fanns stora skogar för kolförsörjningen och vattenfall för att driva vattenhjulen till hamrarna. Än idag snurrar vattenhjulen och förser Virå med egen grön el. 

Från järn till jakt Classe Jarding, som är en av två kockar på Virå Bruk möter oss. Idag är inte järnhanteringen, utan maten i fokus, den vilda maten. Virå Bruk är en av Sveriges finaste jaktanläggningar med spännande konferensmöjligheter och ett stort viltkök för natur- inspirerad matlagning. I den egna jaktbutiken finns ett imponerande stort utbud av gevär och lämpliga tillbehör. Vi hittar snygga jaktskjortor och fotografen Andreas fingrar på en läcker ficklampa. Han stelnar till när han ser prislappen, 3 695 kr. Jakt är ingen billig hobby. I ett stort utrymme intill butiken så ligger en av Sveriges första inomhusskjutbanor. Vi ska få provskjuta en R-8 Blazer Repeterstudsare mot en videovägg med rörliga mål. Hjortar, rådjur, vildsvin och en och annan älg dyker upp. Det går över förväntan. Det blir tre fullträffar men det fjärde skottet sätter jag i benet på älgen. Jag får mycket beröm av Classe, sträcker på mig och känner mig lite som en jägare. Det kostar från 1 790 kr per timme att hyra skjutbanan där det samtidigt får plats fyra skyttar.

Classe berättar att de flesta besökarna på Virå är ”icke jägare”, det är företag, privata bokningar, möhippor, svensexor som är den största andelen besökare. En hel del jaktlag kommer självklart också på besök. För tre år sedan var de bara tre anställda men nu är de tio och räknar med att anställa fler. Classe tar med en hagelbössa och vi sätter oss i bilen och far i väg ut i skogen, Virå Bruk har stora markarealer, över 2 000 hektar, det mesta är skog. Här finns kronhjort, rådjur, vildsvin, älg och änder. Man skjuter av cirka 70-90 hjortar per år och ett tusental änder.

Vi åker på slingriga grusvägar ner till jaktstugan som är en mysig 1700-tals stuga med badtunna och bastu och en naturlig sandstrand vid sjön Virlången.

Copyright www.schwedenhappen.ch / Andrea Ullius

Tre tyskars fiskelycka

Vi fortsätter till Norstugan som ligger någon kilometer bort, huset brukar Classe och familjen låna när sommarsäsongen är över.

– Det är en av de vackraste platserna jag vet, säger han med ett leende. Väl framme kan vi bara hålla med, det är väldigt fint. Här möter vi tre tyskar, Stefan, Dirk och Jörg, de har precis kommit in med båten efter lyckad fisketur och visar glada upp ett par riktigt stora abborrar. Det har hyrt Norstugan en vecka, för att fiska, umgås och koppla av. Jörg berättar att det är femtonde året som de åker till Sverige på fiskesemester tillsammans, men detta är första gången de är på Virå Bruk, och de är mycket nöjda.

– Det var en god vän som tipsade oss, han var här förra året och kommer tillbaka i år. Classe skiner upp över tyskarnas beröm, huset är fullbokat hela sommaren, förutom tyskar så kommer det mycket fransmän, schweizare och belgare. Innan vi kommer iväg så har våra tyska vänner hämtat varsin kall öl åt oss.

– Mycket god tysk öl, förklarar de. Vi ska köra bil så det blir inget skålande men väl ett kramande och handskakande. Vi byter adresser och lovar att höra av oss om vi kommer till Tyskland.

 Läs resten av artikeln från Stolt mat i Sörmlands magasin nr 1 här >>