Äleby - Vilt med maten i fokus

Rocco Gustafsson
Rocco Gustafsson
Det är eftermiddag när vi kör genom Stallarholmen, förbi Gula Industrihuset där bland annat Printz Bageri huserar, över bron och förbi Mälsåkers slott. Fem minuter senare rullar vi in på Äleby Gård som har anor tillbaka till 1600-talet där träffar vi Jacob Högfeldt som tillsammans med sin fru Therese och föräldrarna Johan och Ingela Högfeldt driver gården som den andra och tredje generation Högfeldt.

 – Farfar seglade in i viken nedanför gården på 40-talet och blev förälskad i platsen, och resten är historia, säger Jacob.

På gården har man nyligen invigt ett nytt galleri riktade mot natur-, djur- och matfotografi. Vägg i vägg ligger det stora utbildningsköket som har ett flertal köksstationer där upp till 20 personer kan laga mat tillsammans.

– Att umgås runt grytorna tror vi är ett avslappnat och modernt sätt att knyta nya kontakter och stärka relationer förklarar Jacob. Utanför har man en stor köksträdgård med alla tänkbara örter och grönsaker samt en helt nyanlagd dessertträdgård. 

– Helheten är viktig, ett besök hos oss ska vara en upplevelse på många plan. Vi satsar på mathantverk och råvarans väg från jord till bord.

I utbildningsköket basar nu Daniel Sjöberg som kock och utvecklare av utbildningskökets verksamhet, Daniel kommer senast från den restaurangen Djuret i Gamla stan.

 

– Vid ett par tillfällen har vi haft spännande samarbeten med restaurang Djuret, exempelvis när vi tillagade köttet direkt, innan rigor mortis. Det kräver att gästen är här när man skjuter djuret, och att vi till- lagar det direkt. Det var väldigt uppskattat, vi släppte erbjudandet i Djurets nyhetsbrev och det tog bara 10 minuter för att bli fullbokat. Det är ingen macho-grej, utan allt sker väldigt vördnadsfullt. Gästerna är med, de sitter på ett berg i skogen, får en macka och en öl. När vi fällt djuret, får gästerna följa med ner och känna att det är varmt och sedan får de vara med när vi passar, flår och tillagar. Vi brukar börja med en pungspark, hårt friterade dovhjortstestiklar. Vi kommer att göra detta vid ett par tillfällen i höst också, berättar Daniel.

Här finns ett tiotal rum, så om gästen önskar så kan man bo över på gården, perfekt om man planerar att ta jägarexamen under fyra intensiva dagar. Man håller också kurser i matlagning, styckning, och jakt. Vad sägs om smygjakt med egen guide? Jacob utlovar en jaktupplevelse utöver det vanliga som också ger många nya erfarenheter om hur man ska röra sig i skog och mark. Det är många som förlägger sina konferenser till Äleby.

– Vi kan sy ihop en mängd olika paket och upple- velser beroende på önskemål. Här finns också en gårdsbutik där du hittar dovhjort, vildsvin, kronhjort, älg, rådjur, vildand, wurstar, vildsvinssalciccia och rökt kött.

– Allt kött är styckat och förädlat i vår godkända vilthanteringsanläggning för total spårbarhet. Vi levererar hem till dörren i området kring Strängnäs och Stockholm. Köttet i butiken kommer i huvudsak från de 500 dovhjortar som betar på ägorna. Verksamheten utvecklas hela tiden, här står ingenting still, det enda vi saknar är tid. Mer tid skulle vara bra, dygnet är på tok för kort, avslutar Jacob. 

Läs resten av artikeln från Stolt mat i Sörmlands magasin nr 1 här >>