Foto: Rolf Schmidbauer/Unsplash
Stolt mat i sörmland

Stolt mat i sörmland

Stolt mat satsar på mer skogsgris i offentliga kök

Stolt mat startar nu ett nytt projekt, med fokus på att föra samman offentlig måltid med vilthanteringsanläggningar för att matcha de behov offentlig måltid har med det utbud vilthanteringsanläggningarna har. Projektet, som finansieras med medel från Jordbruksverket, kommer pågå till augusti 2022.

Projektet kommer bygga på en process som leds av Stua inom uppdraget Stolt Mat i Sörmland, där det slutgiltiga målet är att långsiktigt öka andelen vildsvin på den sörmländska offentliga tallriken. Projektets deltagare kommer gå igenom sex träffar, där varje träff har ett tema. Däremellan förväntas projektets deltagare arbeta med materialet i sin hemorganisation.  

 

I projektet ska den offentliga måltidsverksamheten i fem sörmländska kommuner; Flen, Katrineholm, Trosa, Nyköping och Strängnäs, utveckla sina möjligheter att servera vildsvin i sina bespisningar. Med i projektet är även vilthanteringsanläggningar i Sörmland, för att tillsammans kunna se över vilka lösningar som finns.  

“Detta projekt känns jätteroligt och spännande, samtidigt som det är väldigt viktigt i ett så viltrikt län som Sörmland. Viltkött i större skala är en outforskad resurs som vi ser fram emot att lyfta.”

Torbjörn Kock, projektledare

Projektet ska också leda till en produktutveckling, där deltagarna gemensamt utvecklar och tar fram produkter som funkar till det offentliga kökets storskalighet. Med andra ord ska projektet leda till att produkter som passar det offentliga köket utvecklas, samt skapa affärer som leder till en ökad omsättning för vilthanteringsanläggningarna. Projektet ska också arbeta med en utveckling i det offentliga köket, där kommunerna ansvarar över att den egna personalen utbildas i hantering av de produkter som skapas och säljs av vilthanteringsanläggningarna.

Dela detta:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email