Odlande är skapande
Odlandet på hektarstora Osprey farm är för Johnny Andersson en form av skapande. Men det är också en miljö för att odla tankar om hållbarhet inom sin arkitekturgärning, där han tycker att det länge saknats ett fokus på materialens ursprung – från planta till hus. Odlandet har också en kroppslig dimension som ger Johnny den utmaning som tidigare bara uppnåddes på dagslånga pass på landsvägscykeln. På de upphöjda ängsbäddarna har han tillsammans med parets son, trädgårdsarkitekten Rasmus, låtit odlingarna sträcka sig upp mot himlen som delas av de svävande fiskgjusarna. Den föredragna metoden att odla utan att gräva eller plöja marken, så kallad ”No-dig-gardening”, lämpar sig bra för Fogdöns lerjordar.
– Odling har många likheter med arkitektur, allt börjar med en bra grund och att välja ett system. Sedan kan man ta ut svängar inom de ramarna. Våran odling är antitesen till en monokultur. Vi har 35 olika grönsaker och 65 olika bär och fruktsorter, berättar Johnny.
Det övergripande målet för Osprey Farm & Studio är att skapa en mötesplats som utvecklar landsbygden och väver ihop stad och land.
– Det talas mycket om självförsörjning, men jag föredrar ordet samförsörjning. Jag vill vara beroende av mina medmänniskor, och jag vill kunna bidra tillbaka i min tur. Men då måste man först skapa en ömsesidig förståelse. Därför planerar vi att till nästa vår bygga ett nytt växthus helt i trä där det finns plats för inte bara odling utan även föreläsningar, matevent och keramikstudio.