Ebba Wéden tillsammans med en av gårdens bufflar. Foto: Beatrice Graalheim
Stolt mat i sörmland

Stolt mat i sörmland

Sörmländsk buffelmozzarella gör comeback

Foto: Beatrice Graalheim

Pandemin och ett nytillskott i familjen Wedén gjorde att tillverkningen av den populära buffelmozzarellan från Öja gård pausades under 2020. I år är den hantverksmässiga mozzarellan äntligen tillbaka – och den har varit efterlängtad.  

Både kunder och återförsäljare har hört av sig och varit lika laddade som vi på att komma igång igen, så det finns en stor efterfrågan. Nu är produktionen igång igen och vi säljer slut fort, vilket är jättekul, säger Ebba Wedén som driver Öja gård tillsammans med sin man Gustaf.  

Mozzarellan görs på färsk mjölk från de egna bufflarna och Ebba gör den i det egna lilla mejeriet. Osten har en gräddig smak med fin sötma, den är spänstig men saftig i början och blir krämig över tid.   

Den feta buffelmjölken gör att den smakar mer än vanlig mozzarella. Som med många hantverksprodukter i Sörmland är det svårt att gå tillbaka till industriellt producerade varor efter att ha smakat, småskaligt blir lätt beroendeframkallande, säger Ebba.  

Den feta buffelmjölken gör att den smakar mer än vanlig mozzarella. Som med många hantverksprodukter i Sörmland är det svårt att gå tillbaka till industriellt producerade varor efter att ha smakat, småskaligt blir lätt beroendeframkallande, säger Ebba.  

Osten gör sig bra i en klassisk Caprese med tomat, basilika och olivolja, men även tillsammans med till exempel mango, chili och koriander.  

Du kan köpa mozzarellan och Öjas andra buffel-produkter via REKO-ringarna eller andra återförsäljare.  

Ebba Wéden tillsammans med en av gårdens bufflar. Foto: Beatrice Graalheim   

Mer info:

Dela detta:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email