Axels burgare
Skapat av: Axel Karlsson

Smashad viltburgare från Sörmland

Smashad viltburgare med tryffelmajonäs, picklad silverlök & cheddar. Penslas med granskottssirap och serveras med pommes med riven tryffel. 

 

Recept skapad utav: Axel Karlsson

 

Jag heter Axel Karlsson, är snart 12 år och bor i Nyköping. Ett av mina stora intressen förutom baseboll, handboll och skidåkning är att att laga mat. Jag har lagat mat i hela mitt liv och jag gillar att titta på olika matprogram på TV och Youtube för att få inspiration och idéer.  Mat ska vara enkelt att laga och riktigt gott. Den här burgaren är inte svår att göra. Det tar lite tid, men det är det värt! Man ska inte stressa när man lagar mat.

Min dröm är att starta en restaurang och där vill jag servera “skräpmat” fast lyxigare. 

Lyxig mat för mig är lagad på bra råvaror och med mycket kärlek. 

 

Lycka till med receptet! Följ mig gärna på Instagram karlssons_mat om du vill! //Axel

 

Recept: Axel Karlsson

Instagram: @karlssons_mat

Smashad viltburgare från Sörmland

4port

  1. Pickla silverlöken (Helst några timmar i förväg)
  2. Gör majonäsen (Ställ i kylen)
  3. Fritera pommes en första gång
  4. Stek burgarna
  5. Fritera pommes en andra gång
  6. Rosta hamburgerbröden i en brödrost
  7. Montera ihop burgarna & lägg upp pommes.
  • Picklad silverlök
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättika
  • 2-3 silverlökar
 

Gör så här

  1. Skär silverlöken i strimlor eller ringar.
  2. Rör ihop vatten, socker & ättika i en kastrull. 
  3. Låt sjuda och rör om tills sockret löses upp.
  4. Häll över i en glasburk med lock & lägg i silverlöken. (Lagen ska täcka all lök)
  5. Låt svalna. Löken ska bli mjuk. 
  6. Kan sparas i kylen, så kan med fördel göras i förväg för att löken ska hinna bli picklad.
 

 

Tryffelmajonäs 

  • 1 helt ägg
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 0,5 msk vitvinsvinäger
  • 2,5 dl neutral olja
  • 1 nypa salt
  • Vit tryffelolja.

    

Gör så här

  1. Mixa alla ingredienser förutom den neutrala oljan och tryffeloljan med en stavmixer. 
  2. Häll i den neutrala oljan i en jämn stråle samtidigt som du mixar. 
  3. När majonäsen har tjocknat, smaksätt med några droppar vit tryffelolja efter smak. 

 

  • Pommes frites 
  • 3 bakpotatisar 
  • 2 liter frityrolja

 

  1. Dela potatisarna i stavar i lagom pommes-storlek. Se till att de inte är blöta.
  2. Hetta upp oljan till 160grader i en större kastrull. 
  3. Ha lock nära till hands, släck aldrig med vatten. Stäng av köksfläkten.
  4. Lägg i en mindre mängd potatisar i den heta och fritera i några minuter. De ska helst inte få färg vid första friteringen. 
  5. Ta upp potatisen och låt dem rinna av på hushållspapper. (Använd tång eller hålslev)
  6. När alla är friterade en gång – höj temperaturen till 180 grader
  7. Fritera alla pommes igen tills de fått lagom fin färg. 
  8. Låt dem rinna av på hushållspapper igen. 
  9. Salta direkt, innan de torkat.

Smashad viltburgare med granskottssirap

  • ca 800 g blandfärs av dovhjort & vildsvin från Vilt i Vrena
  • (180-200 gram färs per person.)
  • Salt, peppar
  • Smör att steka i
  • Granskottssirap från Högtorp Gård i Mellösa
  1. Salta & peppra färsen efter smak. 
  2. Dela färsen i delar på ca 90–100 g/del och rulla som bollar. (2 per person = dubbelburgare)
  3. Hetta upp smöret i en panna. 
  4. Lägg i en boll och låt ligga 10-15 sek. 
  5. Smasha/tryck ut bollen till en platt burgare med ett smashjärn eller inoljad botten på en kastrull. 
    (Se till att få tyngd på hela burgaren så att den blir riktigt platt)
  6. Stek burgaren på ena sidan – vänd.
  7. Stek burgaren på andra sidan och pensla den stekta sidan med granskottssirapen. 
  8. Lägg på osten
  9. Klar att montera. 

   

Till servering

Valfria hamburgerbröd efter smak. Gärna brioche. Skivad cheddar eller hamburger ost.

  

Bygg din burgare som du vill!

Ät & njut! /Axel

Dela detta:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email