– Till en början väljer skogsarbetarna ut ett antal ekstockar som jag sedan åker ut och tittar på. Hittar jag stockar som exempelvis är kvistiga eller böjda gallras de ut, för dessa går inte att binda täta tunnor med. De stockar som är av tillräckligt fin kvalitet får följa med hem till tunnbinderiet där vi apterar, klyver och sågar stockarna till stavämnen. I det här skedet brukar runt 75 procent av råvaran hamna i spillbaljan, så det är verkligen bara den allra bästa eken som till slut blir en trätunna.
Johan berättar att stavämnena sedan får vila utomhus i minst två år, oftast tre. Virket torkar, mognar och väder och vind lakar ur bitterämnen ur träet. När stavämnena mognat tar det gedigna arbetet att binda tunnor vid. Stavarna holkas ur och formas till sin rätta form, vilket ger trätunnan en buk. Tunnan reses sedan upp och värms långsamt över öppen eld för att kunna formas. Därefter böjs tunnan ihop och ställs åter över elden för att rostas eller kolas. Brinntiden och eldsflammans storlek påverkar rostningsgraden, vilket i sin tur påverkar smaken på den dryck som ska lagras i tunnan. Och det är just dryckesproducenter som är Thorslundkagges huvudsakliga målgrupp.