Smaka på Sörmland

En upplevelse vid naturbord, runtom i Sörmland.

En upplevelse vid naturbord, runtom i Sörmland.

I år finns möjlighet för dig att uppleva och upptäcka sörmländsk mat under en helt unik måltidsupplevelse, utomhus. Vid Stora Sundby Slott, Bergs Gård Trosa, Emma Grön i Åkers Styckebruk, Öster Malma, Båsenberga Hotell & Konferens och i Katrineholm bjuds du in till bords. Vid borden sker matlagning och avnjuts måltider utöver det vanliga utifrån var plats specialområden – exklusivitet, naturbeteskött, kulturarv och vilt. 

Varmt välkomna att Smaka på Sörmland!

Läs mer om de olika borden och boka sommarens Sörmländska matupplevelse
- Smaka på Sörmland

Båsenberga Hotell & Konferens

Exklusiv helhetsupplevelse

Under sommaren 2023 kan du uppleva en unik matupplevelse på Båsenberga Hotell & Konferens, med egen kock och serveringspersonal.

Upplevelsen är bokningsbar på efterfrågan.

Upplev den Sörmländska naturen kombinerat med en exklusiv femrättersmeny hos oss på Båsenberga.  

Mitt bland kohagar, öppna fält och med sjön som en vacker tavla i bakgrunden avnjuter ni en middag ni sent kommer att glömma. Inspirationen och råvarorna är hämtade från vårt närområde och tillagad med en genuin kärlek till den goda smaken.  

Matupplevelsen avnjuter du tillsammans med ditt sällskap utomhus och under kvällen står någon av våra fantastiska kockar för värdskapet. Menyn är skapad av vårt starka team som tillsammans komponerat en meny där de hämtat inspirationen från sin barndom och uppväxt i Sörmland.  

Upplevelsen kan bokas separat eller kombinerat med boende och frukost.  

Till menyn kan du välja ett dryckespaket med utvalda viner av sommelier. Självklart finns även ett alkoholfritt dryckespaket. 

En exklusiv femrätters meny med sörmländska råvaror som fokus 

Nässelsoppa 
pocherat vaktelägg, syrad grädde 

Vildsvinskorv  
äppelcoleslaw, stekt blodbröd 

Hjälmargös 
sauterade primörer, Sandefjordsås 

Vildand 
rödvinsås, Carl Johan-svamp, päron 

Vildhallonsoppa 
fransk marräng, vildhallon 

  • Pris för den exklusiva matupplevelsen är 1495 kr inkl moms/person. 
  • Övernattning kan bokas från 895 kr inkl moms/person. I boendepaketet ingår vår frukostbuffé.
  • Smaka på Sörmland, matupplevelsen är bokningsbar på efterfrågan.
  • Ni sitter utomhus under hela upplevelsen, vid dåligt väder kan vi servera menyn i vår restaurang.
  • Maxantal 10 personer, minsta antal deltagare är 8 personer.  
  • Upplevelsen tar mellan 3-5 timmar.

 

Boka din upplevelse genom att maila till: helena.zetterberg@basenberga.se 

 

katrineholm

Naturborden

Naturbordet är snickrat kärnvirke av tall. Furor som redan levt ett liv på en höjd norröver Katrineholm. Naturbordets egen kökschef är ingen mindre än Kristofer Winnerhed som har ett förflutet på Julita Wärdshus och numera driver småbruk och sin egen kokkonst genom Gröndal Mat & Trädgård. Med utgångspunkt i de sörmländska skogarna, vatten och fälten har han komponerat en naturtung meny om fyra rätter.
 
Naturbordet söker sig nu tillbaka till naturen och kommer att gästa grönskande ängar, de djupaste av skogar och speja ut över vatten. Vid tre tillfällen och lika många dagar per plats finns möjlighet till en sinnesrik upplevelse långt bortom städernas alla intryck. Råvarorna härstammar lokalt ifrån och de sista kanske till och med plockar på plats där en del av upplevelsen är att se maten tillagas invid. 
 
Äng | Ekhagen, Julita Gård 1-3 Juni (kvällstid) 
Vatten | Sköldinge 3-5 Augusti (kvällstid) 
Skog | Stora Malm 1-2 September (kvällstid) 

Uppdateras inom kort. 

Uppdateras inom kort. 

800kr/person

Bokningsbart på Turistinformationen och här.

Emma Grön

Närproducerat i skog och ängsmark

Omgivet av skog och ängsmark ligger bordet vid Högberga gård. Här hör du fåglarna kvittra och chansen är stor att du får se vilda djur i omgivningen. Vid det rustika bordet serveras en meny som bland annat består av lokalproducerat kött från granngården, Rekarnekött. 

Serveringen och menyn står Emma Grön för. Välj mellan olika måltidsupplevelser från 5-rätters middag med kock till fika och tårtkalas. Vill du aktivera dig i samband med måltiden finns en närliggande fornstig med fornminnen från vikingatid där du kan ta en promenad och vill du ta en ridtur i samband med måltiden så kan det ordnas.

Vi serverar mat efter säsong och önskemål, Emma Grön tar gärna emot önskemål. 

5-rätters med egen kock 

2-rätters med gasolkök

Familjelunch

Matig sallad middag/lunch

Fika

Tårtkalas

Cirka 150-1000:-/person

Öster Malma

Middag med viltkött och slottsvy

Välkomna till Öster Malma för en matupplevelse i naturen, ni tillreder er egna måltid inte långt ifrån vårt slott. Kom och hämta er middagspåse, en ”do it yourself” upplevelse komponerad av våra kockar här på Öster Malma, en härlig middag med viltkött och närproducerade tillbehör. Självklart följer beskrivning och tips med! Ni sitter vid vårt rustika träbord i vår äppellund med utsikt över slottet.

Läs mer om Öster Malma här

Dovhjort med färskpotatis, viltsky och örtsmör. Kompletteras med en korg med sommarens primörer att göra sallad på.

Går att boka fredagar och lördagar mellan 1 juli till 6 augusti. 295:-/person. Dryck ingår ej. 

Boka ditt besök via reception@ostermalma.se 

Stora Sundby Slott

En exklusiv helhetsupplevelse

Boka en unik, exklusiv och naturnära matupplevelse i sörmländsk slottsmiljö. Med utsikt över Stora Sundby slott tillagas en måltid på sörmländska råvaror ute i naturen för dig och ditt sällskap. Upplevelsen kan bokas med övernattning i Snickarstugan på slottsområdet.

En unik matupplevelse

Precis vid Hjälmarens strand med utsikt över Stora Sundby slott, får du en exklusiv måltidsupplevelse med finstämda sörmländska smaker.

Direkt vid bordet, under ett stort bokträd, tillagas en trerättersmiddag för dig och ditt sällskap av kocken Kristofer Winnerhed. Kristofer är kock på Gröndal Mat + Trädgård och tidigare köksmästare på Julita Wärdshus och Parken/Orangeriet i Katrineholm.

I fokus står vilt från gården och närproducerade råvaror från granngårdarna.

Läs mer om Stora Sundby Slott

Trerättersmeny på sörmländska råvaror

Mer information vid förfrågan. 

Efter middagen kan du boka till en övernattning i den charmiga Snickarstugan som ligger på slottsområdet. Här bor du i rum med 2-4 bäddar, som är inredda i lantlig stil.

Efter en god natts sömn serveras en smakfull frukost på uteserveringen i Slottscafét med utsikt över Hjälmaren.

Priser för upplevelsen ges på förfrågan. 

Smaka på Sörmland, måltidsupplevelsen är bokningsbar från 1 maj – 31 augusti 2023 på förfrågan. 

Ni sitter utomhus under hela upplevelsen.

Maxantal 14 personer och minsta antal deltagare 6 personer.

Matupplevelsen tar allt från 2-5 timmar, beroende på hur länge ni vill stanna vid bordet.

Observera att vid regn eller dåligt väder flyttas middagsupplevelsen till gårdens gamla rustika smedja.

Gör din förfrågan här.

Bergs Gård Trosa

I ekhagen på lantgården

Årets smaka på Sörmland bjuder på en fantastisk smakupplevelse skapad av kocken Johan Brunnström på Sjölundabacken Mat & Glädje.

Ni hämtar upp råvaror och tillagningskit i gårdsbutiken/reception. Det är ca 600 m promenad längs vår härliga naturstig, bland ekar och kor. Här lagar ni mat tillsammans med hela gänget. Denna aktivitet är tillgänglig som lunch eller middag.

Läs mer om Bergs Gård

Bbqgryta på långbakat gräsbetat nötkött samt chorizo på Bergs gårds härliga biffdjur, Sörmländska grönsaker, levainbröd & ramslöksdressing

För en köttfri upplevelse byter vi ut köttet mot portabellosvamp & grillost från Sörbro Gård

Bokningsbart mellan 1/5 – 30/9. 250:-/person. Bokningsbart för 4-12 personer. Dryck ingår ej.
 
Information:

Upplevelserna bokas direkt hos de olika aktörerna som ansvarar för upplevelsen och dess genomförande.