REKO – Snabb utlämning av schysst lokal mat

reko

- snabb utlämning av schysst lokal mat

Text & Foto: Emil Berglund

En kasse rabarber, två tomatplantor och två surkål tack! Har du inte sett den typen av kommentar i ditt Facebookflöde. Eller så har du kanske sett personer som någon kväll kommer från någon centralt belägen parkeringsplats med matkassar dignande av allt från bröd till grönsaker eller mejeriprodukter. Inte? Välkommen att upptäcka REKO – snabb utlämning av lokal mat direkt från producenten

REKO-ringar

Klockan är strax innan klockan 18 och febril aktivitet råder på Strömsholmen i Eskilstuna där ett tiotal bilar ställt upp sig. Man kan tro att det är en bakluppeloppis. Men när saker börjar ställas fram ser man att den gemensamma nämnaren är mat av alla de slag. Ägg, kött, fisk, bröd och allehanda grönsaker. På andra sidan parkeringen börjar människor på behörigt avstånd dra sig närmare med sina kassar och ryggsäckar ivrigt spanande efter just sin lokala surkåls- eller köttdealer. Det är dags för REKO utlämning.

 

 

KARIN OCH MATS SJÖSTEDT

DRIVER SEDAN ÖVER FYRTIO ÅR ODLING PÅ HORNUDDEN UTANFÖR STRÄNGNÄS.​

Vad är reko?

REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat direkt från producenten. Ingen försäljning sker på plats utan allt förbeställs i kommentarsfältet i någon av de lokala REKO grupperna på Facebook. Producenten bekräftar, du betalar och sedan hämtar du din beställning på utlämningsdagen på en central plats. Svårare än så är det inte. Eftersom allt är förbeställt går det snabbt. Efter trettio minuter har alla kunder hämtat sina varor och producenterna packar ihop och åker hem till sitt.

Genom att handla från någon REKO-producent får du en chans att utan mellanhänder möta den som har producerat varan. Du kan fråga var köttet eller fisken kommer ifrån, få tips om allt från tillagning till odling och samtidigt stödja den lokala matproduktionen.

REKO-ringarna startade som en gräsrotsrörelse i Sverige 2016 och har sedan spridit sig snabbt till över 175 platser runtom i landet. En växande rörelse med en halv miljon människor som ungefär varannan vecka vill köpa schysst småskalig och lokalproducerad mat av bra kvalitet, ofta ekologisk. En hybridform av e-handel och fysiskt möte.

Mats och Karin Sjöstedt driver sedan många år Hornuddens trädgård med odling utanför Strängnäs. De säljer mer och mer genom någon av REKO-ringarna i regionen

REKO betyder mycket för oss. Det är ett bra sätt att få ut produkterna. Vi ser ett högt tryck på beställningar och när vi kommer i direktkontakt med konsumenten får vi också en chans att utbilda, säger Mats.

Utlämningen är väldigt smidig i förhållande till en marknad. Tolv minuter är mitt rekord i Eskilstuna, det är effektivt, säger Mats på Hornudden.

Reko-ringar i Sörmland

I nuläget finns det i Sörmland REKO-ringar i Eskilstuna, Nyköping, Katrineholm, Mariefred och Stallarholmen. Vilka producenter som medverkar och vad de erbjuder skiftar från vecka till beroende på säsong och uppdateras i respektive Facebookgrupp ca en vecka innan utlämning.

En av de småskaliga matproducenterna som säljer via REKO är Ulrika Nilsson Stranius som driver beställningsbageriet Ulrika Smakeri i Strängnäs:

– Att kunna hämta sin mat ute i friska luften och samtidigt gynna lokala matproducenter är något som tilltalar fler och fler. Hade det inte varit för REKO-försäljningen så tror jag att mitt bageri hade fått slå igen, säger Ulrika Nilsson Stranius som driver det lilla beställningsbageriet Ulrika Smakeri i Strängnäs.

Ulrika Nilsson Stranius med några av sina Macarons som hon bakat inför REKO-utlämningen på Strömsholmen i Eskilstuna.

 

 

 

ulrika SITTER VID UTLÄMNINGEN.

För Ulrika har försäljningen direkt till konsument via REKO blivit allt viktigare när marknaden för specialtårtor i stort sett försvunnit pga Corona-pandemin.

intervjurer med lokala aktörer

David Källströmer,
Fridens trädgård:

– Att sälja varor via en REKO-ring betyder mycket för mig som småskalig producent. Det är trevligt att få direktkontakt med kunderna och det minskar svinnet i min egen produktion. Styrkan är också att man kan marknadsföra tillsammans. Jag märker att ju fler producenter vi blir desto mer säljer vi.

– Jag är endast med i REKO Nyköping då jag vill satsa och vara så lokal som möjligt och hålla transporterna nere, som jag utför med lådcykel i möjligaste mån.

– Det bästa med att vara med i en REKO-ring är att det är smidigt för både mig och kunderna. Jag får en direktkontakt med kunderna och kan svara på deras frågor om det de köper.

BIRGITTA AUGUSTENSEN
STAVTORP:

– REKO är en försäljningskanal som jag inte använt tidigare men jag ser det som en ny kundkälla och bra marknadsföring. Ett sätt att nå ut till personer som inte kan komma till mig och gårdsbutiken i Malmköping Det är dessutom ett givande sätt att möta kunderna personligen.

– Jag är i nuläget med i REKO Katrineholm och REKO Liljeholmen, främst eftersom jag redan har en del kunder från Stockholmsområdet som har lantställen utanför Malmköping. Det gör att jag ser mycket fler beställningar från Stockholm i vår webbshop.

– Att sälja via REKO är ett säkrare sätt att sälja på än att åka på en marknad eftersom det man tar med redan är sålt. Det är ingen risk att åka hem med halva bilen full av varor på grund utav dåligt väder eller dålig uppslutning som ofta kan ske i samband med marknader.  

"Nu i coronatider känns det som att
REKO-ringarna får ett uppsving"

Ulrika Nilsson Stranius
Ulrikasmakeri i Strängnäs