5
Skapat av: Lasse Dahlén

Råstuvad potatis med dill & tomat

Recept från: Lasse Dahlén som driver Köttbutiken Millert & Dahlén i Stallarholmen

Namn på rätten: Råstuvad potatis med dill & tomat

Recept skapad utav: Lasse Dahlén

Ni finner Köttbutiken Millert & Dahlén i Stallarholmen, Sörmland

Isterband! detta ursvenska korvfenomen som alla korvfantaster har sin egen tycke om. Mer eller mindre syrliga, rökta eller orökta, korn eller risgryn, stekta som de är eller uppfläkta. I Köttbutiken Millert & Dahlén variant som vi kallar ”Speltryttare”, har vi som spannmålsråvara hel dinkel som kokt. Vi syrar ordentligt och röker inte isterbanden. 

“Som barn älskade jag när min mamma stuvade potatisen rå och stekte de syrliga korvarna som de var (dvs inte uppfläkta). Jag snittade korven och gröpte ur innanmätet, blandade korvfärsen i potatisstuvningen, glufsade och njöt i fulla drag. Idag har jag fortfarande en förkärlek till den råstuvade potatisen, men snittar korvarna på längden o steker hårt så att grynen får sin rätta krispighet. Att de inlagda rödbetorna får ge vika för tomatens sötsyrlighet och senap är enligt mitt tycke en styggelse till denna rätt.”

Kocken och mathantverkaren Lasse Dahlén driver Köttbutiken Millert & Dahlén som finns i Gula industrihuset i Stallarholmen – Kött från nöt, gris och lamm. Hängmörat nötkött på klassiskt vis av absolut bästa kvalité… lamm från grannen… udda styckningsdetaljer… helt enkelt som det var för!

Råstuvad potatis med dill & tomat

  • Tvättad mjölig potatis
  • Gul lök
  • Fet mjölk
  • Dill
  • Dillfrö
  • Tomatpuré
  • Smakrika köttiga tomater

Gör så här

Tärna potatisen med skalet kvar i cm-stora kuber, finhacka löken. Fräs lök, dillfrö & tomatpuré försiktigt utan att det bränns vid i tjockbottnad panna, tillsätt potatisen, späd med mjölk och sjud på svag värme, rör hela tiden så att det inte bränns vid och späd kontinuerligt med mjölken till lagom mörhet och konsistens. Tärna tomaterna och vänd ner i stuvningen, smaka av med salt och svartpeppar, ge ett uppkok, ta av värmen och strö över rikligt med hacka dill. Njut tillsamman med isterband av god kvalitet. Hela eller uppfläkta, mer eller mindre syrliga, rökta eller orökta, småländska eller sörmländska. Bon Appétit!

Dela detta:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email