Potatiskrokett-smaksatt-med-Flodaost-
Skapat av: Tobias Andersson – Edsbacka Bistro

Potatiskrokett smaksatt med Flodaost från Jürss

Potatiskrokett smaksatt med Flodaost från Jürss

En klassisk potatiskrokett med smak ost. En krämig och krispig krokett där val av ost kan varieras men i detta recept använder jag en mild ost från Jürss mejeri.

Det går bra att förbereda dessa kroketter dagen innan de ska användas och i receptet används 2 sorters potatis. Receptet är enkelt men kräver lite tid. Vid servering friteras kroketterna på 180c i ca 1–2 min tills de är gyllenbruna.

 

Detta behövs för 6 portioner á 70g.

  • 25 g brynt smör
  • 70 g riven ost
  • 225 g riven fastpotatis
  • 125 g passerad mjölig potatis
  • 50 g äggula
  • Salt

 

Till Panering

  • Ca 3 ägg
  • Pankoströbröd & potatismjöl

Gör så här

Koka de båda sorterna potatis, oskalade. Kyl ner den fasta potatisen när den kokat klart. När har blivit kall, riv den på den grova sidan på rivjärnet. Den mjöliga potatisen passeras ljummen innan den kyls ner. Bryn ca 50 g smör men endast 25 g färdigt brynt smör behövs till receptet. Riv ost, även den på den grova sidan av rivjärnet. Blanda sedan allt i en bunke och tillsätt salt. Viktigt är att potatisen är kall innan smeten blandas ihop.

Väg upp bollar av smeten. Forma sedan och avsluta med en dubbelpanering. Fritera strax innan servering.

Lycka till och smaklig måltid!

Foto och recept av Tobias Andersson, Krögare Edsbacka Bistro Strängnäs

Dela detta:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email