Palsternackskaka

Palsternackskaka med citronglasyr

Malin Randeniye är matfotograf och matskribent i Sörmland. Här är ett recept på palsternackskaka med citronglasyr från hennes kommande kokbok om rotfrukter som planeras komma till våren 2017.

Det här är en variant på morotskaka men med palsternacka istället, resultatet blir en kaka som är lite mindre söt och som har en mer intressant smakprofil.

Palsternackskaka med citronglasyr

Kaka

12 bitar | Ugn 200 °C

  • 4 st. (4 dl eller 150 g rivna) palsternacka
  • 2 ½ dl neutral olja t.ex. raps
  • 3 ½ dl strösocker
  • 3 ägg
  • Zest från 1 ekologisk citron
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk nyriven muskotnöt
  • ½ tsk salt
  • Citronglasyr
  • 2 dl florsocker
  • 2 msk citronjuice

Gör så här med kakan

  1. Värm ugnen till 200 °C.
  2. Smörj och bröa en springform som är 28 cm i diameter.
  3. Skala och finriv palsternackorna och mät upp dem i en bunke. Tillsätt olja och socker och blanda väl.
  4. Tillsätt ett ägg i taget och blanda i.
  5. Skölj citronen och riv i zesten och blanda om. Blanda de övriga torra ingredienserna väl i en separat bunke.
  6. Blanda ner dem i de våta ingredienserna och blanda till en helt slät smet. Häll smeten i formen och baka den i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter tills en provsticka är torr när den stuckits i kakan. 
  7. Låt kakan sätta sig ca 5 minuter i formen lossa kanterna och låt kakan svalna på galler under bakduk.

Gör så här med glasyren

Blanda florsocker och citronjuice till en slät glasyr och häll den på den svala kakan.

Dela detta:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email