Livsmedelsverkets generella kostråd, som även innefattar skolmaten, säger att vi bör äta mer grönsaker, frukt, fisk och nötter, och mindre rött kött, salt och socker. Det är en ganska enkel matematik och de flesta vet idag att en balanserad, mer plantbaserad kost i kombination med att vi rör oss, gör att vi mår bra. Lina Sjöberg är kostchef för grund- och gymnasieskolan i Eskilstuna.
– Vi har sedan många år tillbaka serverat vegetariska rätter dagligen. Vi ser att åtgången av de vegetariska rätterna i skolmatsalarna ständigt ökar, då fler och fler elever väljer bort köttet. Skolkockarna har hakat på utvecklingen och successivt prövat sig fram för att göra om klassiska rätter till vegetariska alternativ för att få ännu fler att våga testa icke-animalisk kost. Förr om åren var det tufft att vara vegetarian i skolan. Men smaklös ratatouille och tomatkross är numera ett minne blott. Idag serverar Eskilstunas skolor minst en vegetarisk rätt om dagen, samt minst en helvegetarisk dag i veckan. Skolkockarna har dessutom dragit ner på antalet rätter baserade på nötkött och istället ökat andelen rätter baserade på till exempel kyckling och fisk för att ytterligare minska klimatavtrycket. Att byta köttprotein mot plantbaserat protein är ett bra sätt att bli mer klimatsmart, minska matsvinnet och samtidigt jobba för att uppnå FN:s globala mål för hållbar utveckling.
– Vegetariska rätter är generellt mer miljömässigt hållbara och vi arbetar hela tiden för att öka kunskapen i skolköken. Det finns ett stort intresse och genom att köken hittar recept som blir populära kan vår menygrupp med representanter från skolornas måltidspersonal uppdatera menyer sinsemellan och därmed gemensamt sträva för att bli mer hållbara, säger Lina Sjöberg.
Köttproduktionens miljöpåverkan och att man är kritisk till det moderna samhällets industriella djurhållning är vanliga skäl till att allt fler unga väljer att äta mindre kött eller väljer bort animaliska produkter helt. Det finns alla möjligheter att välja vegetariskt i dagens skolmatsalar. Maten som serveras, oavsett om den bygger på animaliskt protein eller på vegetariska råvaror, håller mycket hög kvalitet.