01_kockmat_foto_jennythorell (1)
Skapat av: Tony Widner

Linscurry med svenska rotfrukter

Lördagen den 28e mars är det dags för Earth hour 2020 och det vill måltidsservice i Nyköping uppmärksamma med en klimatsmart linscurry som kommer att serveras på alla skolor, några förskolor och även några äldreboenden fredagen den 27e mars i Nyköping. Earth hour är en enkel symbolhandling för klimatet. Ett initiativ som innebär att alla lampor släcks under en timme, den sista lördagen i mars varje år. I dag är det världens största klimatmanifestation med miljontals deltagare över hela jorden. Den symboliska nedsläckningen i stad efter stad, hus efter hus, rum efter rum finns fortfarande kvar, men Earth Hour har blivit mycket mer än så. Smaklig måltid

Recept från: Strandsborgs förskola i Nyköping

Namn på receptet: Linscurry med svenska rotfrukter 4pers

Recept skapad utav: Tony Widner

Fotograf: Jenny Thorell

Linscurry med svenska rotfrukter

Ingredienser, 4 portioner

  • Rapsolja 1 msk
  • Gul lök 1 st
  • Morot 1 st
  • Kålrot 100g
  • Curry 0,5-1 tsk
  • Röda linser torra 3 dl
  • Vatten 3 dl
  • Krossade tomater 1,5 dl
  • Kokosmjölk 1,5 dl
  • Salt

Gör så här

  1. Skala löken, moroten och kålroten.
  2. Hacka löken
  3. Tärna morot och kålrot
  4. Värm upp en gryta och häll i olja, rotfrukter, lök, fräs några minuter och tillsätt curry och linser. Obs! var noga med att inte bränna curryn för då blir grytan besk
  5. Slå på vatten, krossad tomat och kokosmjölk
  6. Koka curryn sakta till en krämig konsistens, smaka av med salt och ev. lite mer curry, kanske lite chili för hettans skull.
  7. Servera gärna linscurryn med en blandning av fyra gryn, havre, råg, vete och korn.

Dela detta:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email