Vira-Bruk-Kronhjortsrygg-mat
Skapat av: Hampus Wahlström

Kronhjortsrygg med potatisterrin, rödvinssky, sotad silverlök, friterad grönkål och rotselleripuré

Recept från: Virå Bruk AB

Namn på receptet: Kronhjortsrygg med potatisterrin, rödvinssky, sotad silverlök, friterad grönkål och rotselleripuré

Recept skapad utav: Hampus Wahlström

Företaget finns i: Stavsjö, Sörmland

Gulbetor

Receptet är för 4 personer.

Du behöver:

Kronhjort

  • 600-800g Kronhjortsrygg
  • Smör
  • Rapsolja

Potatisterrin

  • 800g potatis
  • 4ägg
  • 2dl vispgrädde
  • Salt
  • Peppar
  • timjan

Rotselleripuré

  • 1 rotselleri
  • 1 silverlök
  • 3dl grädde
  • 0.5dl mjölk
  • Salt
  • peppar

Friterad grönkål

  • 8 grönkålsblad
  • salt

Sotad silverlök

  • 1 stor silverlök
  • 2msk Rörsocker
  • 2 msk Salt
  • 2 tsk svartpeppar
  • 1dl Rapsolja

Rödvinssky

  • 5dl Kronhjortfond/kalvfond
  • 5dl rött vin
  • 1 silverlök
  • Timjan
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1msk rörsocker

Gör så här

  1. Putsa kronhjorten från eventuella senor. Salta och peppra köttet rikligt. Stek sedan på hög värme i rapsolja i stekpanna.  Baka sedan i ugnen på galler i 150´c till en innertemperatur på 52´c.
  2. Ta ut o låt vila 5-10 min på galler.
  3. Tvätta och riv potatisen fint. Blanda sedan med alla ingredienser.
  4. Lägg plastfolie i en djup form och häll i potatisblandningen. Täck sedan med plastfolie. Baka av på 110 ´c i ca 1h eller tills den uppnått 95´c i innertemperatur. Lägg sedan i press och låt svalna i kylen.
  5. Skär ut i valfria portionsstorlekar och stek sedan i rapsolja på alla sidor.
  6. Skala rotselleri och silverlök.  Hacka sedan fint. Svetta sedan i kastrull med rapsolja. Häll i vinet och koka upp. Tillsätt sedan grädde och koka rotsellerin mjuk.
  7. Sila.
  8. Häll sedan i mjuka rotsellerin och löken i en mixer. Tillsätt gräddblaningen du kokat till valfri konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  9. Dela silverlöken på 4.
  10. Stek på hög värme i lite olja på bådar sidor.
  11. Krydda en ugnsplåt med olja, salt, peppar och rörsocker.
  12. Lägg sotade löken på plåten och baka av i 10 min på 150´c.
  13. Ta bort skalet.
  14. Dra bort stammen på grönkålen och tvätta. Lägg sedan på papper.
  15. Fritera på 160´c till det tystnar. Lägg sedan på papper och salta.
  16. Har ni ingen fritös tillgänglig, kör i ugnen med lite rapsolja och salt på 160 ´c i 10-15 minuter.
  17. Finhacka silverlöken. Stek sedan i kastrull med olja. När löken fått fin färg tillsätt timjan och rörsocker och rör om. Häll på vinet och fonden och låt koka i 10min. sila såsen och smaka av med salt och peppar. Red eventuellt av med maizena.

Dela detta: