Köttbullar
Stolt mat i sörmland

Stolt mat i sörmland

Köttbullar på vildsvin med gräddstuvade nässlor och rabarberchutney

Recept av Jonas Hammar på vildsvinsköttbullar med gräddstuvade nässlor och rabarberchutney. 

För 4 personer 

Köttbullar 
600 g vildsvinsfärs 
12 g salt 
3 g malen svartpeppar 
1 msk smör 
1 msk neutral rapsolja 

Gräddstuvade nässlor 
75 g nässlor 
2 dl grädde 
1 st schalottenlök 
1 st vitlöksklyfta 
1 krm salt 
1 knivsudd nymalen vitpeppar 
1 knivsudd nymalen muskotnöt 
3 st mortlade fänkålsfrön 
3 st droppar ciderättika 

Rabarberchutney 
200 g rabarber  
100 g gul lök 
1 st mild chili 
1 msk Högtorps granskottsolja 
1 dl strösocker 
1 tsk ciderättika 
1 msk Julita rapsolja 

Gör så här: 

  1. Börja med chutneyn så den hinner svalna.
    Skölj och hacka rabarbern i 1 cm stora bitar, häll
    över sockret.  

  2. Finhacka löken och chilin, fräs i rapsoljan i ca 15  
    min på låg värme tills löken är alldeles mjuk och  
    börjar gå mot gyllene i färgen. Häll i rabarbern  
    med sockret och koka upp, rör i ciderättika och  
    granskottsolja, dra åt sidan och låt svalna. 

  3. Blanda ihop köttbullssmeten väl. Använd fuktiga, rena händer och forma runda köttbullar om ca 25g/ st. Stek i het panna där temperaturen sänks mot medium efter att första sidans stekyta sitter.  Skaka sedan regelbundet på pannan till  innertemperaturen nått 55˚C. Ställ åt sidan och täck med en ren handduk. 

  4. Skölj nässlorna och låt rinna av ordentligt. Hacka schalottenlök och vitlök, fräs i oljan tillsammans med den mortlade fänkålen, lägg i nässlorna och låt fräsa tills de kollapsar. Häll på grädde, koka upp och låt puttra 5–10 minuter. Smaksätt med ciderättika, salt, peppar och muskot. 

  5. Servera som en liten enkel varmrätt efter en silltallrik eller som lunch med nykokt färskpotatis.

Dela detta:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email