Skorde-pizza
Skapat av: Angelica Sjöstedt

Klimatsmart Mat – Skördepizza med rödbeta och chevré

Recept från: Prestationsmat

Namn på receptet: Klimatsmart Mat – Skördepizza med rödbeta och chevré

Recept skapad utav: Angelica Sjöstedt

Företaget finns: www.prestationsmat.se

Grillad skörde-pizza med rödbetor, Chevré och valnötter!

I skördetider är det perfekt att gotta sig och njuta av det man själv har odlat. Ekologiskt, närodlat och hanterat med kärlek. Grönsaker har aldrig smakat bättre!

Rödbetan smakar fantastiskt med sin söta karaktär och en känsla av friskhet. Man nästan känner på smaken hur hälsofrämjande den faktiskt är. Rödbetan har fantastiska egenskaper och forskning visar att den bland annat sänker blodtrycket. Rödbetan innehåller mängder av kostfibrer som blir mat åt den goda tarmfloran. Men vi ska inte bara äta rödbetan. Vi ska även äta blasten. Inget behöver gå till spillo i dessa tider, när rödbetan är så färsk och fin.

Pizzabotten

Ingredienser till en botten, ca 30 cm i diameter och 1 cm tjock

  • 3 dl havregryn
  • 2 ägg
  • 2 dl svenska svarta bönor
  • 2 msk psylliumfrön
  • 2 stora kokta rödbetor (hackade i bitar)
  • 2-3 dl hackade rödbetsstjälkar

Gör så här

  1. Lägg ner havregryn, bönor och ägg i en skål. Mixa ingredienserna till en smet med en stavmixer eller matberedare.
  2. Blanda sedan ner kokta rödbetor och stjälkar. Nu får smeten en fin rosa färg.
  3. Tillsätt sedan psylliumfrön, för att det ska binda ihop smeten bättre. Mixa vidare.
  4. Jag använder en gjutjärnspanna med bakplåtspapper i botten, men man kan lika väl använda en form som passar din grill.
  5. Bred sedan ut “smeten” i formen och förgrädda botten tills den blir fast.

Därefter kan du toppa din pizza med det du gillar. Jag valde en tomatsås som bas, för att sedan toppa med Chevré, tunt skivad rödbeta, valnötter, samt lite parmesan. Jag toppade till sist med en nypa oregano, för att få den där riktiga ”pizza-feelingen”.

Självklart går det bra att köpa färdiga, passerade tomater, krydda upp lite, och breda ut över pizzan. Men om tiden finns, så är det både enkelt och otroligt gott att göra sin egen tomatsås.

Min tomatsås

  • 5 dl valfria tomater, hackade i bitar.
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk salt
  • 1 nypa svartpeppar
  • 1 msk oregano
  • 1 msk tomatpuré
  • Reducera ner tomaterna, nästan till hälften.
  • Tillsätt kryddorna eftersom, och låt sjuda.

Detta blir ingen traditionell pizza, men jag utlovar ännu en smakupplevelse i hälsans tecken.

Dela detta:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email