gaelle-marcel-GaLWM8dX73U-unsplash
Skapat av: Jonas Hammar

Jonas Hammars mustiga köttgryta

Jonas Hammar är husföreståndare för Länsstyrelsen i Södermanlands län. Här hittar du receptet på Jonas Hammars mustiga köttgryta.

Mustig köttgryta

6port

  • 600g Högrev av nöt (vilt går också bra)
  • 1pkt bacon
  • 2 nävar svamp (gärna svart trumpet)
  • 2 st morötter
  • 1 st palsternacka
  • 2 st gula lökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 st buljongtärning
  • 2 dl rödvin
  • 5dl vatten
  • 1 msk timjan
  • 1 st lagerblad
  • 1 näve hackad persilja
  • 2 msk smör                
  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Tärna köttet och baconet grovt.
  2. Skala och tärna grönsakerna, fräs grönsakerna i en rejäl gryta tills dom börjar få lite färg, lägg i tomatpurén, baconet och köttet.
  3. Häll på buljong, vin och vatten.
  4. Stek den rensade och grovt hackade svampen i en klick smör, koka ur pannan med lite vatten och häll i allt i grytan.
  5. Lägg i timjan, lagerblad och hälften av persiljan, låt koka ca 2 timmar späd med lite extra vatten om det behövs.
  6. Smaka av med salt och peppar och strö över den sista hackade persiljan vid servering
  7. Servera med kokt potatis och inlagd gurka.
  8. Drick gärna en bourgogne till.

Dela detta:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email