Vilken roll kan odling ha för självförsörjningsgraden?
– Det kan ha en ganska stor roll, men att odla själv i den omfattning som då krävs är inte helt lätt, man måste ha en uthållighet. I vårt klimat kräver det en stor framförhållning. Det är en stor apparat om man tänker att man ska hålla en familj på fyra personer mätta under ett helt år. Man kanske får släppa lyxgrödorna och tänka överlevnad genom att fokusera på det som funkar bäst i ett subarktiskt klimat, säger Johannes.
Alla som odlar bildar snart sin egen uppfattning om vad som fungerar eller inte. Johannes har gått sin egen väg och drivs av att experimentera och se vad som händer. Ett nästintill vetenskapligt angreppssätt för att se om gamla sanningar är giltiga eller om man kan sticka hål på någon föreställning kring hur saker ska göras. Kanske är det Johannes bakgrund som rocksångare, kanske är det uppväxten i Flen, som format en inneboende skepsis mot auktoriteter. Ifall någon säger något tvärsäkert vill han gärna testa motsatsen. Som att så tomater i mars i ett ouppvärmt växthus.
– Ifall någon säger att ”det är så bra med organisk odling” då vill jag prova att göra o-organisk odling för att testa. Jag väljer inte sida utan vill bara navigera bland alla odlingsfloskler kring hållbarhet och trollkunskaper kring odling. Jag vill upptäcka själv vad som händer och vad som fungerar för mig.
En stor del av Farbror Grön är, förutom själva odlandet, även att skriva, fotografera och föreläsa. Allt i ett medielandskap där inte längre cash, utan content, är kung. Men flödet i sociala medier är inte ensidigt för Johannes och Theres. De många dialogerna leder till nya insikter som ger riktning och nytt innehåll.