De första åren totalrenoverades det vackra vita bostadshuset och de röjde upp i landskapet. När gården fick liv igen växte idén fram om att få dela med sig av platsen och inspirera andra kring hur man kan leva hälsosamt, hållbart och göra medvetna val i vardagen.
– Förr i tiden var bondgårdar sociala platser där folk samlades. Tanken på att återigen göra det här till en levande plats med liv och rörelse, gjorde att vi tog
det hela ett steg vidare.
Hälften av den gamla ladan rustades upp och innefattar nu två hotellrum med separata ingångar och eget kök, två studios, en kurslokal/yogasal, relaxavdelning samt teknikrum. Alla materialval är klimatsmarta och väggarna är täckta med ljus träpanel från den egna skogen. Virket är hugget och fraktat med arbetshästar. Hållbarhetstänket genomsyrar allt. Lokalerna värms upp med en unik pyrolysprocess där biomassa från skogen används för att producera värme och biokol. Koldioxiden som träden sugit upp ur luften blir kvar i kolet som sedan blir en kolbank i gårdens odlingar. Ju mer byggnaderna värms upp – desto mindre koldioxid i atmosfären.
– Så när våra gäster kommer hit och övernattar eller är med på en restaurangkväll kan de känna att de ger tillbaka till naturen, säger Julia med ett skratt.
De har alltid haft en tanke om att vara småskaliga, men har funderingar kring att jobba vidare med hållbar matproduktion och förädling, att göra gården ännu mer motståndskraftig och resilient inför de utmaningar som väntar, med till exempel klimatförändringar.
– För oss är det viktigast att de val vi gör framöver utgår ifrån hur vi själva vill ha det. Det kommer från djupet av vårt hjärta och vi hoppas att det märks när
man kommer hit. Det kanske inte handlar om att vi tar den enklaste vägen i alla lägen, men den som är mest sann för oss.