Recept från: Lövåsgården Katrineholm
Namn på rätten: Ciorba med vita bönor
Recept skapad utav: Tuija Tudor, kock på Lövåsgården Katrineholm
På bilden: Receptmakaren Tuija Tudor tillsammans med kökschef Atina Duric
Fotograferat maträtten: Tuija Tudor
Ni finner dom i: Katrineholm, Sörmland

Ciorba med vita bönor
Tuija Tudor, Lövåsgården
Ingrediens: | 10 portioner | 100 portioner |
Morot, tärnad | 600 g | 6 kg |
Palsternacka, tärnad | 300 g | 3 kg |
Rotselleri, tärnad | 600 g | 6 kg |
Lagerblad | 1 g | 4 g |
Timjan | 0,5 dl | 5 dl |
Rapsolja | 2 msk | 4 dl |
Vatten | 1 l | 10l |
Gul lök, tärnad | 250 g | 2,5 kg |
Tomatpuré | 0,6 dl | 6 dl |
Potatis, i bitar | 400 g | 4 kg |
Paprika, tärnad | 120 g | 1,2 kg |
Vita bönor, kokta | 500 g | 5 kg |
Citron, saft | 0,5 dl | 5 dl |
Persilja, färsk | 16 g | 160 g |
Dragon, färsk | 16 g | 160 g |
Salt, svartpeppar, grovmalen | 1,5 msk | 2 dl |
Gör så här
- Fräs morot, palsternacka och rotselleri tillsammans med lagerblad och timjan i lite rapsolja. Häll på vatten så det täcker rotfrukterna. Fräs under tiden lök och tomatpuré, ställ vid sidan av. Tillsätt lök- och tomatfräs samt potatis och paprika, då rotfrukterna nästan är mjuka.
- Späd eventuellt med mer vatten så inte Ciorban blir för kompakt. Lägg i bönor när potatisen är klar.
- Smaka av med citronsaft, de färska örterna, salt, peppar och eventuellt mer tomatpuré för färgens skull. Soppan kan serveras med en klick crème fraiche eller en aioli samt ett gott linsbröd.