Blommor och grönsaker i harmoni med naturen

Hur gör man för att starta ett småskaligt jordbruk? Alexander Olsson och Courtney Adamson är paret som träffades i Kina men slutligen landade på en gård på den sörmländska landsbygden. De vågade förverkliga drömmen om att leva närmare naturen och att leverera förstklassiga råvaror till sörmlänningarnas tallrikar. Med nyfikenhet och energi driver de Birgittas trädgård strax utanför Nyköping och satsar på småskalig produktion av lokalt producerade grönsaker och blommor.

Text: Åse Haukebö Roos   /   Foto: Birgittas trädgård

Kunskapen lever vidare

Det är Alexanders mamma Birgitta som är inspirationen bakom namnet till trädgården. Båda Alexanders föräldrar var odlare, så man kan säga att han har det i blodet. Intervjun sker ute i det stora grönsakslandet och det första Alexander gör är att plocka upp en liten vit rova ur landet och ber mig smaka. Det visar sig vara en majrova och den smakar som en väldigt söt och god kålrot. I grönsakslandet tittar en hel del annorlunda grödor upp, sparrisbroccoli, etiopisk kål och asiatiska bladgrönsaker som komatsuna och bladsarepta.

 

– Det här är vårt tredje år på gården, så vi testar oss fram med olika sorter. Det är ett sätt för oss att sprida nya smaker till våra konsumenter och genom att odla många olika saker står vi även bättre rustade för väder och vind.

 

Courtney är från Australien och paret träffades i Kina där de båda läste kinesiska. Courtney är utbildad jurist och Alexander doktorerar i kemiteknik på KTH. Han är även utbildad permakulturdesigner. Så här initialt är det mycket att sätta sig in i och lära sig. Med KRAV-stämpeln följer många regler. Gården driver ett andelsjordbruk som står för ungefär 50 % av produktionen. De säljer resten via REKO och till restauranger samt via olika marknader. De har redan blivit en del av gemenskapen i området där de bor, här finns en tradition av att hjälpa varandra.

 

– Jag tror vi hade tur att hamna på rätt plats vid rätt tillfälle. Våra grannar är väldigt stöttande och glada över att det händer saker på gården. Vi har lärt oss oerhört mycket av de äldre bönderna i trakten. Det vore synd om deras samlade erfarenhet gick förlorad. Vi ser till att kunskapen lever vidare, säger Courtney. Odlingen sker enligt permakulturens principer. Permakultur är ett designsystem för hållbart leverne som mest förknippas med skogträdgårdsodling, där man försöker ta sig bort från den ettåriga odlingen. Istället försöker man etablera en form av ekosystem som upprätthåller sig själv. Nu strävar många efter att utveckla ett mer hållbart jordbruk som kan återuppleva sig själv varje år, precis som skogen, skogsbrynet eller ängarna.

– De flesta som håller på med permakultur idag håller även på med ettåriga växter. Vår tanke är att gå från ettåriga grönsaker till mer perenna grönsaker. Målet är hela tiden att inte bara extrahera värde från jorden utan ge tillbaka lika mycket värde som vi tar ut så att det blir ett hållbart system och en bördig jord, säger Alexander.

 

Inom permakultuen jobbar man ofta med ”stacking”. Det kan förklaras som hyllnivåer av olika produktionsslag. Om du till exempel har blommor och honungsbin får man i princip en gratisprodukt när nektaren från blommorna blir till honung. Eller när hönsen äter matrester och sedan lägger ägg. Det här går att göras på många olika sätt och det finns oändliga möjligheter att producera mycket mat, men allt kräver mänsklig passning. Här lyfter paret att man inte behöver göra allting själv, det går att hitta synergier eller bra samarbeten med andra.

 

På gården odlas även ekologiska snittblommor. Det finns enligt Courtney ett växande intresse och en stor efterfrågan på just ekologiska blommor. Dock stötte de först på ett visst oförstående när de ville KRAV-märka sina blommor, då organisationen KRAV främst fokuserat och intresserat sig för ekologisk mat då det kommer till märkning av produkter. De flesta av gårdens blommor säljs på marknader i Stockholm, men de gör även bröllopsbuketter, hela vägen från odling till design av buketten.

 

– Det känns viktigt att kunna erbjuda ett alternativ till de industriellt, ofta hårt, uppdrivna blommorna. Våra blommor har både högre kvalitet och står sig längre.

 

Framåt ser de utvecklingen av gården mer som en process. Att de på sikt vill återskapa den totala ömsesidighet som finns mellan det vi kallar natur och det vi kallar människa. Så som det en gång varit.

 

– Det är ett hårt men väldigt givande jobb i en härlig miljö, och vi hoppas att fler upptäcker det här livet som ger ett större perspektiv på tillvaron, säger Courtney.

Lokalproducerat

Birgittas trädgård

levererar en hel del till Stockholm men inom Sörmland är det framförallt Ändebols Gård och Bondens nära på Hellmanska gården som använder deras lokalproducerade grönsaker.

birgittastradgard.com

 

Ändelbols Gård

är ett småskaligt ekologiskt lantbruk med gårdsbutik, café och kök där allt

som växer på gården säljs i butiken eller avnjuts i cafét. Gården har säsongsöppet maj – oktober.

andeboldgard.se

Hellmanska gårdens

butik i stenugnsbageriet fylls varje torsdag på med lokalproducerade livsmedel efter säsong under konceptet ”Bondens nära”. Det kan vara allt från grönsaker, mjölk, ägg, honung, bröd, bullar, eldost, fryst och färskt kött. Hellmanska gården har förutom ett stenungsbageri även ett café med både fika och varm mat, samt en stor butik med heminredning och barnartiklar med mera.

hellmanskagarden.se