– De flesta som håller på med permakultur idag håller även på med ettåriga växter. Vår tanke är att gå från ettåriga grönsaker till mer perenna grönsaker. Målet är hela tiden att inte bara extrahera värde från jorden utan ge tillbaka lika mycket värde som vi tar ut så att det blir ett hållbart system och en bördig jord, säger Alexander.
Inom permakultuen jobbar man ofta med ”stacking”. Det kan förklaras som hyllnivåer av olika produktionsslag. Om du till exempel har blommor och honungsbin får man i princip en gratisprodukt när nektaren från blommorna blir till honung. Eller när hönsen äter matrester och sedan lägger ägg. Det här går att göras på många olika sätt och det finns oändliga möjligheter att producera mycket mat, men allt kräver mänsklig passning. Här lyfter paret att man inte behöver göra allting själv, det går att hitta synergier eller bra samarbeten med andra.
På gården odlas även ekologiska snittblommor. Det finns enligt Courtney ett växande intresse och en stor efterfrågan på just ekologiska blommor. Dock stötte de först på ett visst oförstående när de ville KRAV-märka sina blommor, då organisationen KRAV främst fokuserat och intresserat sig för ekologisk mat då det kommer till märkning av produkter. De flesta av gårdens blommor säljs på marknader i Stockholm, men de gör även bröllopsbuketter, hela vägen från odling till design av buketten.
– Det känns viktigt att kunna erbjuda ett alternativ till de industriellt, ofta hårt, uppdrivna blommorna. Våra blommor har både högre kvalitet och står sig längre.
Framåt ser de utvecklingen av gården mer som en process. Att de på sikt vill återskapa den totala ömsesidighet som finns mellan det vi kallar natur och det vi kallar människa. Så som det en gång varit.
– Det är ett hårt men väldigt givande jobb i en härlig miljö, och vi hoppas att fler upptäcker det här livet som ger ett större perspektiv på tillvaron, säger Courtney.