Blinier-med-Kalix-lojrom-mat
Skapat av: Sofie Vestin

Blinier med Kalix löjrom

Recept från: Restaurang Umgås

Namn på rätten: Blinier med Kalix löjrom

Recept skapad utav: Sofie Vestin

Ni finner dom i: Nyköping, Sörmland

Sofie Vestin, Restaurang- & Kökschef på Restaurang Umgås

Jag presenterar här ett lyxigt recept för festen, bröllopet eller helgmiddagen. Passar bra som förrätt eller som tilltugg till fördrinken.

Blinier med Kalix löjrom serveras med crème fraiche, picklad rödlök & friterad grönkål

Blinier:

Portioner: 12 stora eller 25 små (stora serveras som förrätt, små serveras som tilltugg)

  • 25 g jäst
  • 4 1/2 dl mjölk
  • 3 dl bovetemjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 3/4 dl crème fraiche
  • 8 msk smör

Tillbehör:

  • 5 dl crème fraiche
  • 200 g Kalix löjrom
  • 2 st rödlök
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 200 g grönkål
  • Salt efter smak
  • Olja till fritering

Garnering: Dillkvist & hackad gräslök

Försök att använda er av så mycket närproducerat ni kan. Sörmland har mycket att erbjuda! Produkter ni enkelt kan få tag på i affären är till exempel: Ekologisk Vetemjöl från Warbro Kvarn, Ägg från Björkvik och Rapsolja från Julita. I vårt recept har vi även Ekologisk Gårdsmjölk från Ösvreta.

Gör så här

  • Blanda ihop ättika, socker och vatten till en lag. Vispa tills sockret har smält.
  • Dela rödlöken på mitten, ta bort roten och skär den i tunna klyftor/”båtar”.
  • Lägg båtarna i ättikslagen
  • Låt lagen med löken stå i kyl i minst 2 timmar innan servering.
  • Smula ned jästen i en bunke och värm mjölken till 37˚C. Häll hälften av mjölken i bunken och rör ut jästen.
  • Separera äggen i gulor och vitor.
  • Rör ned båda mjölsorterna, äggulor, resten av mjölken och salt i bunken.
    Vispa till en slät smet.
  • Täck över smeten och låt jäsa i 60 minuter i rumstemperatur.
  • Blanda ned crème fraichen i smeten.
  • Vispa äggvitorna till hårt skum med elvisp och vänd ned dom försiktigt i smeten. 
  • Stek blinierna i rikligt med smör i en stekpanna. Salta gärna lite extra under stekning. Låt svalna lite innan servering.
  • Värm oljan på spisen till 130˚C. Dela grönkålen i lagom stora bitar, ca. 3×3 cm. Innan du friterar ska du se till att grönkålen inte är blöt/nysköljd då vatten och varm olja inte ska blandas. Lägg i grönkålen i oljan och fritera i ca.1 minut. Ta sedan upp grönkålen ur kastrullen och lägg den på hushållspapper. Salta lite medan det fortfarande är olja kvar på kålen. Använd till exempel en hålslev för att plocka upp kålen.
  • Låt svalna innan servering.

Serverings förslag (Förrätt):

Gör så här

  1. Lägg blinierna i mitten av tallriken.
  2. Placera två grönkålsbitar på kanten av blinierna.
  3. Sprid ut den picklade rödlöken i mitten av blinierna.
  4. Blöt en matsked under varmt vatten och forma crème fraichen till ett ”ägg” i skeden. Lägg ned ägget på rödlöken.
  5. Använd därefter en tesked och forma löjrommen till ett ägg i skeden och lägg uppepå crème fraichen. Teskeden behöver inte värmas under vatten men ibland kan en avsköljd sked vara behjälplig.
  6. Toppa gärna förrätten med lite hackad gräslök eller en dillkvist.

  7. Ska du tillreda receptet som tilltugg får du använda dig av mindre skedar till tillbehören och då räcker det även med en grönkålsbit.

Jag rekommenderar att servera en kall Riesling till eller varför inte en god Cava?

Smaklig måltid!

 

Dela detta:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email