Recept från: NZ Craft Pies
Namn på rätten: Bacon & äggpaj
Recept skapad utav: Victoria Simpson
Ni finner dom i: Katrineholm, Sörmland

Paj med bacon och ägg är en perfekt paj till frukost och brunch. Smaken är ljuvlig och den mättar gott och länge. Ifall man har kort om tid så köp färdig smördeg.
Pajdeg
4 portionspajer (10 cm diameter)
- 550 g vetemjöl
- 2 ¼ dl iskallt vatten
- 250 g kallt smör
- 1 tsk salt
Fyllning
- 150 g ost
- 200 g bacon
- 4 ägg + ägg till pensling
Gör så här
- Mät upp vatten och ställ i kylskåp över natten.
- Skär smöret i mindre kuber.
- Häll mjöl, salt och smör i en matberedare.
- Starta matberedaren och häll i vattnet medan maskinen arbetar.
- Stäng av matberedaren när du ser att smöret är finfördelat och ingredienserna blandade.
- Stjälp ut degen på bakbord och krama ihop den till en deg.
- Plasta in degen och låt den vila minst en timme i kyl.
- Kavla degen till en rektangel som är cirka 1 cm tjock. Vik in degen från kortsidorna så det är tre lager med deg när du tittar från sidan, gör alltså ett treslag. Upprepa detta 3-4 gånger tills degen är helt slät. Lägg degen i kyl och låt den vila medan fyllningen förbereds.
- Skär baconet i bitar och stek. Riv osten.
- Kavla ut degen och klä fyra portionsformar. Spara deg att täcka pajerna med efter fyllning.
- Knäck ett ägg i varje pajform och fördela osten och baconet jämnt i formarna.
- Spraya pajerna med vatten. Skär ut lagom stora lock av degen och täck pajerna.
- Pensla pajerna med uppvispat ägg.
- Grädda i ugn, 200°C i 15-20. Ta ut pajerna när de har fin färg.