Sörmländsk tempeh vann Matverk

Laget bakom vinnaren Sörmländsk tempeh är ​ ​Ayhan Aydin och Abbas Salehi, Nordisk Matutveckling och Erika Olsson Onsberga gård.

Tempeh en exotisk och användbar vinnare 

Åkerbönor har långa anor i Södermanland och har här hittat en ny användning som proteinkälla och en ny målgrupp bland alla som vill äta vegetariskt. Tempeh görs traditionellt i Asien av sojabönor som fått jäsa och används ungefär som tofu, det vill säga en matig proteinkälla som kan smaksättas efter behag. Matverksvinnaren Sörmländsk tempeh är producerat av åkerbönor från Onsberga som fermenterats med ett vitmögel.

Produkten kommer att representera Södermanland i riksfinalen under Forum Nyköping 31 januari till 1 februari 2017. Ordförande för riksjuryn, som är uppdelad i en smakjury och en marknadsjury, är Mathas Dahlgren.

Juryns motivering

"Vinnarna har utav en råvara som odlats här i nästan 1000 år skapat en unik, innovativ, hållbar och anpassningsbar produkt som ligger helt rätt i tiden. Detta är inget surrogat utan en vegetabilisk proteinkälla som står för sig själv."