Palsternackskaka med citronglasyr

Malin Randeniye
Malin Randeniye
Malin Randeniye är matfotograf och matskribent i Sörmland. Här är ett recept på palsternackskaka med citronglasyr från hennes kommande kokbok om rotfrukter som planeras komma till våren 2017.

 

Det här är en variant på morotskaka men med palsternacka istället, resultatet blir en kaka som är lite mindre söt och som har en mer intressant smakprofil.

 

12 bitar

Ugn 200 °C

 

Kaka

4 st. (4 dl eller 150 g rivna) palsternacka

2 ½ dl neutral olja t.ex. raps

3 ½ dl strösocker

3 ägg

Zest från 1 ekologisk citron

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 tsk kanel

½ tsk nyriven muskotnöt

½ tsk salt

Citronglasyr

2 dl florsocker

2 msk citronjuice

 

 

Kaka

Värm ugnen till 200 °C. Smörj och bröa en springform som är 28 cm i diameter. Skala och finriv palsternackorna och mät upp dem i en bunke. Tillsätt olja och socker och blanda väl. Tillsätt ett ägg i taget och blanda i. Skölj citronen och riv i zesten och blanda om. Blanda de övriga torra ingredienserna väl i en separat bunke. Blanda ner dem i de våta ingredienserna och blanda till en helt slät smet. Häll smeten i formen och baka den i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter tills en provsticka är torr när den stuckits i kakan.  Låt kakan sätta sig ca 5 minuter i formen lossa kanterna och låt kakan svalna på galler under bakduk.

 

Citronglasyr

Blanda florsocker och citronjuice till en slät glasyr och häll den på den svala kakan.